Ljubav prema poslu, prema sportu i prema djeci

Maja Bonačić, osnivačica i predsjednica udruge 'Oblačić'. Po struci magistra psihologije i sama roditelj djeteta koje je naišlo na probleme u razvoju.

Studij završila s odličnim ocjenama, za vrijeme kojeg je aktivno sudjelovala u radu studentske udruge, radila te se bavila sportom. Sudjelovala je aktivno na nekoliko psiholoških konferencija, pri čemu je na zadnjoj konferenciji 'Perspektiva' osvojila dvije nagrade. Osim toga je i vrsni sportaš, s nekoliko postolja (triatlon, trčanje, plivanje), uključujući i državna prvenstva.

Prije nekoliko godina pokrenuli je projekt Oblačić kojem je cilj skrenuti pažnju na važnost implementacije igre u rad s djecom s poremećajem iz autističnog spektra (PAS). Osim toga, važno je govoriti o autizmu kao zasebnom poremećaju, koji može i ne mora uključivati intelektualno zaostajanje te kojim se mehanizmima ono može spriječiti ili smanjiti. Primarna misija udruge 'Oblačić' je pomoći nezaposlenim majkama djece s problemima u razvoju te općenito roditeljima lošijeg imovinskog stanja, koji imaju djecu s posebnim potrebama.

Zbog poteškoća sa senzornom integracijom, djeca s PAS-om imaju drugačiju sliku svijeta, koji je često vrlo zastrašujuće mjesto, puno neugodnih podražaja. Budući da je primarna potreba svakog čovjeka, a pogotovo djeteta sigurnost, djeca instinktivno nalaze različite načine kako bi si pružila tu sigurnost. Kada govorimo o autizmu, ta sigurnost se stječe kroz stereotipije i izbjegavanje podražaja.

Kao državna prvakinja u triatlonu započela je i s projektom Zaigrana pedala – biciklom po hrvatskim gradovima, a u svakom gradu bilo je održano dvosatno edukativno predavanje o malo drugačijem pogledu na autizam, o razvoju simboličke igre te kako pristupiti djetetu na spektru kroz igru i implementirati terapeutsku igru u rad ili komunikaciju s djetetom.

Glavna motivacija Maje Bonačić je ljubav prema poslu, prema sportu i prema djeci. Više o udruzi i svojim projektima govorila je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: