Podrumi lepoglavskog zatvora kriju tekuće blago

Ocjenjivanja vina vrlo su česta, no kad se sommelieri okupe u zatvoru onda je to atrakcija. Naročito ako su vinogradari i podrumari - sami zatvorenici.  Zatvorenici lepoglavske kaznionice sommelierima su ponosno pokazali svoje butelje.

Ovi brežuljci daju daju izuzetna vina, osobito Banov brijeg koji ide prema nekadašnjem vulkanskom grotlu. Prošlo je 60-ak milijuna godina  od kad je on erupirao pa su vina izuzetno dobra, ističe sommelier Ivan Goričanec

Podzemlje lepoglavskog zatvora krije tekuće blago. Savignon, mladi mošt, slatka, suha, polusuha vina - sve se to krije u podrumima kaznionice.

Zatvorenici godišnje proizvedu više od 30 tisuća litara kvalitetnog vina, no ne popiju ni kap jer u zatvoru to nije dozvoljeno. Ali rezidba, okopavanje, prskanje, berba i podrumarenje - njihov je zadatak. Za što dobivaju po tisuću kuna.

Osim vinarstvom, zatvorenici se bave i stočarstvom, povrtlarstvom i šumarstvom, a uzimaju i državne potpore. Kao i svako obiteljsko gospodarstvo prijavljujemo poticaje, gledamo gdje se što može uzeti a godišnje je to od 250 - 300 tisuća kuna, objašnjava voditelj poljoprivredne radionice Stjepan Biškup.

Kaznionice su veliki gutači novca, godišnje zatvorenik državu stoji stotinjak tisuća kuna. No lepoglavska pokušava postati barem djelomično samodostatna. Od rada zatvorenika uprihoduju oko četiri milijuna kuna.