Svjetski dan moždanog udara

Danas se u cijelom svijetu obilježava Dan moždanog udara. Hrvatski zavod za javno zdravstvo organizira kampanju 'Suoči se s činjenicama: Moždani udar može se liječiti'.

Cilj ove kampanje je upozoriti javnost na važnost prevencije i zdravog načina života, naučiti prepoznati simptome moždanog udara i naglasiti važnost hitnog zbrinjavanja i liječenja. Osoba koja dobije moždani udar u roku od tri sata mora primiti terapiju jer izgubljeno vrijeme znači i izgubljene moždane funckije.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo pripremio je edukacijski materijal za širu javnost koji će dijeliti djelatnici tog zavoda i liječnici obiteljske medicine. U njemu je napisano sve - od definicije moždanog udara, čimbenika rizika do mogućnosti prevencije.

U Hrvatskoj je moždani udar drugi uzrok smrtnosti i sve više pogađa mlađu i radno aktivnu populaciju. Iako se smanjuje smrtnost od moždanog udara, valja zapamtiti da ta bolest zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.

Postoji velika mogućnost prevencije putem zdravog načina života, a primarnom i sekundarnom prevencijom moguće je spriječiti veliki broj neželjenih događaja ili ih odgoditi za kasniju dob. Bitno je educirati javnost da prepoznaju znakove moždanog udara, da je to hitno stanje kao i srčani udar, koje zahtijeva hitni prijem u specijalizirane jedinice za liječenje moždanog udara, kazala je Verica Kralj iz HZJZ-a.

Za sprječavanje moždanog udara važni su nepušenje, pravilna uravnotežena prehrana, svakodnevna tjelesna aktivnost i primjerena tjelesna težina, te redovita kontrola krvnog tlaka, pulsa, šećera i masnoće u krvi. Pritom stručnjaci ističu važnu ulogu obiteljskih liječnika u prevenciji moždanog udara.