Čiope mogu letjeti deset mjeseci bez odmora

Čiope su rekorderke među svim ptičjim vrstama kada je posrijedi neprekidan let, ustanovili su nedavno švedski ornitolozi, dokazavši da bez stanke i odmora mogu letjeti i do deset mjeseci.

Let koji traje deset mjeseci bez odmora, najdulji je registriran kod ptica, to je apsolutni rekord, rekao je profesor Anders Hedenstroem, biolog na švedskome Sveučilištu Lund i voditelj studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu Current Biology.

Koristeći rezultate dobivene zahvaljujući čipovima pričvršćenim na trinaest čiopa, znanstvenici su ustanovili da se ova ptičja vrsta od leta odmara samo dva mjeseca tijekom godine u vrijeme reprodukcije. Preostalih deset mjeseci one neprekidno lete, hraneći se i hibernirajući tijekom selidbe prema jugu Sahare. Ovo otkriće pomiče dosad poznate granice životinjske fiziologije, kaže Hedenstroem. 

Znanstvenici su prikupljali podatke i o brzini letenja čiopa i ubrzanjima tijekom leta. Pokazalo se i da se neke među njima samo nakratko odmore tijekom noći, ponekad i cijelu noć. No, istaknuli su da ih čak 99,5 posto deset mjeseci selidbe provede hibernirajući tijekom letenja.

Svakodnevno u suton ili u zoru, čiope uzlijeću na visinu od 2000 do 3000 metara, kaže Hedenstroem. Vjerojatno spavaju dok lebde prilikom spuštanja na nižu visinu, no u to zasad nismo u potpunosti sigurni, rekao je.

Kod čiopa koje neprekidno lete deset mjeseci zamijećen je rast novih krila, što nije bio slučaj kod onog manjeg dijela koji se povremeno nakratko odmarao. Biolozi smatraju da razlike u odmaranju među različitim čiopama mogu ukazivati na njihovo bolje ili lošije zdravstveno stanje.

Otkriće o izdržljivosti čiopa otvara nova pitanja o energiji potrošenoj za vrijeme neprekidnoga desetmjesečnog leta te potiče biologe da pokušaju istražiti uz pomoć kakvih mehanizama ptice uspijevaju spavati i odmoriti se tijekom tako dugoga leta.

Rezultati ranije studije čiji su rezultati objavljeni u lipnju u časopisu Science o migratornim pticama brzanama, pokazali su da ta vrsta uspijeva preletjeti ocean u dva mjeseca neprekidnog leta. Pritom se hrane letećim ribama koje iskaču iz mora i u zraku ostaju četrdesetak sekundi.