Izletnički turizam uz Kupu: kako održavati viseće mostove?

Uređenje izletišta važan je preduvjet za razvoj turizma uz gornji tok Kupe u Gorskome kotaru. Na tom se dijelu gradskog područja Delnica nastoji osigurati održavanje postojećih te osmišljavanje trasa novih šetnica, a pritom je posebno zahtjevno osigurati novac za održavanje i obnovu visećih mostova.

Na polazišnoj točki postojeće šetnice kod Broda na Kupi nalazi se već 18 mjeseci urušen i za prolaz pješaka zatvoren viseći most preko rijeke Kupice. Predsjednik tamošnjega Mjesnog odbora Davorin Klobučar, nakon dugotrajnog i bezuspješnog traženja rješenja, zadovoljan je nedavnim najavama iz Hrvatskih voda.

Obnova visećeg mosta na Kupici bit će pokrenuta na način da Hrvatske vode osiguravaju potreban materijal, odnosno nove nosive sajle, podnice i ograde. Vjerujemo da most prije zime neće biti samo popravljen, već i stavljen u funkciju, kaže Klobučar. Nakon obnove visećega mosta te dva kilometra postojeće šetnice do ušća rijeke Kupice, na tom se području, kaže Davorin Klobučar, može razmišljati i o kvalitetnom uređenju novih kilometara staza neposredno uz rijeku Kupu.

Imamo postojeću, dva kilometra dugu šetnicu uz Kupicu, a u Hrvatskim vodama je prihvaćeno da bismo već idućeg proljeća krenuli s uređenjem turističke kupske šetnice dužine šest kilometara. Kada sve to povežemo, imamo ukupno osam kilometara, gdje želimo imati stazu koja bi bila dovoljno široka i za nesmetano kretanje biciklima, planira Klobučar.

I tu priči nije kraj jer godine postojanja šengenske državne granice na Kupi ostavile su trag vremena i na visećim mostovima koji preko rijeke povezuju Hrvatsku i Sloveniju, a njihova je obnova zajednička želja svih koji na obje strane riječne obale priželjkuju bolju turističku budućnost.