Osam hrvatskih predstavnika na prvoj kvizaškoj Olimpijadi

Osam hrvatskih predstavnika natjecat će se na prvoj kvizaškoj Olimpijadi u povijesti, na kojoj će nastupiti gotovo 200 natjecatelja iz 26 država, najavio je Hrvatski kviz savez.

Olimpijada će se održati u Ateni od 3. do 6. studenoga, podijeljena je u 8 natjecanja, a među natjecateljima najavljen je i Amerikanac Ken Jennings, 74-struki pobjednik kviza Jeopardy.

Prvog dana igrat će se Nations Team Quiz, gdje su u konkurenciji timovi od po 4 igrača iz iste države, dok to u Aspirational Team Quiz konkurenciji ne mora biti slučaj. Natjecanja se igraju paralelno s istih 100 pitanja.

Drugog dana igra se 12 specijalističkih kvizova s po 50 pitanja. Jedan igrač može prisustvovati na njih šest. Slijedi Speed Quiz, koji traži što više odgovora u 2 minute, te Knockout Quiz, igra s pet istih pitanja, igrač protiv igrača.

Individual Quiz na 100 pitanja održat će se treći dan, a najboljih 10 natjecatelja ide finale. Održat će se i World Club Team Quiz, gdje se četveročlani timovi formiraju slobodno. Posljednjeg dana Olimpijade parovi se formiraju potpuno slobodno i igra se na 100 pitanja.

Hrvatsku će u Ateni predstavljati njezina godinama najbolja kvizašica doktorica lingvistike Dorjana Širola, doktor lingvistike i hungarologije Krešimir Sučević-Međeral, jedan od najboljih igrača svijeta ispod 30 godina i student FER-a Krešimir Štimac, psiholog Ivan Vlahek, inženjer elektrotehnike Mladen Vukorepa, inženjer elektrotehnike Perica Živanović, doktor teatrologije Mario Kovač, te povjesničar i komparatist Dean Kotiga.