Tariq Ali otvorio novu sezonu Filozofskog teatra u HNK Zagreb

U zagrebačkom HNK sinoć je počela nova sezona Filozofskog teatra. Otvorio ju je Tariq Ali, britansko-pakistanski aktivist, pisac, filozof i novinar. Urednik i voditelj bio je Srećko Horvat.

Nakon što je prošle sezone zbog bolesti morao otkazati svoje gostovanje, slavni intelektualac, dragi gost hrvatske publike, Tariq Ali otvario je novu sezonu Filozofskoga teatra.

Ali je rođen u pakistanskome Lahoreu, koji je u to vrijeme bio pod britanskom upravom u sastavu Indije. Zbog svojih opozicijskih stavova prema pakistanskoj diktaturi 60-ih godina, stalni egzil je pronašao u Velikoj Britaniji. Studirao je na Oxfordu, sloveći 1960-ih godina za ikonu studentskih protesta diljem svijeta.

Aliju su slavni Beatlesi i Stonesi posvetili  pjesme, iza njega je 30 ukoričenih djela kao što su Sukob fundamentalizama, Bankar za sve sezone, Bush u Babilonu, Obamin sindrom, Ekstremni centar. Koautor je scenarija za dokumentarni film Olivera Stonea Južno od granice, a priprema novo, nada se i filmsko uprizorenje Lenjina s crnačkom postavom.

Sinoć je vidio i hrvatsku verziju svoje drame Nove pustolovine Don Kihota, koja je početkom godine postavljena u zagrebačkom HNK u režiji Paola Tišljarića.

S Tariqom Alijem o aktualnim temama poput pomicanja vremena, američkih izbora te budućnosti neoliberalnog kapitalizma razgovarala je HRT-ova novinarka Maja Njirjak: