Kako 'Halloween' (Noć vještica) obilježavaju u američkom vrtiću

Noć uoči blagdana Svih svetih u Sjedinjenim Američkim Državama obilježava se noć vještica – Halloween. Iako taj običaj nije izvorno američki, oni su ga prigrlili i naravno, kao i sve komercijalizirali i globalizirali.

Ekipa Dobrog jutra posjetila je zagrebački američki vrtić 'Little star' (Zvjezdica) i saznala mnogo o običaju obilježavanja Halloweena.

Još prije 2000 godina stari Kelti su obilježavali prelazak iz bogatog plodonosnog razdoblja u hladno zimsko razdoblje. Palili su krjesove kako bi zastrašili duhove koji dolaze sa zimom, iz istog razloga su se i prerušavali.  Kada je svečanost krijesa završila i kada se ugasio, onda bi svatko uzeo dio žara i nosio ga svojoj kući u svoje ognjište i njime palio vatru kako bi zaštitio svoju kuću od duhova. Da bi prenijeli taj žar od krijesa do ognjišta koristili su izdubljenu repu i u nju su stavili žar i to je svjetlilo putem i otuda je nastao običaj da dube bundeve. Dolaskom Iraca, običaj se proširio po Americi tek sredinom prošlog stoljeća.

Postoji legenda o kovaču Jacku koji je bio vragolan, a trebao je novac. Htio je prodati dušu vragu, a vrag je došao k njemu. Jack ga je zamolio da se pretvori u dukat, vrag se pretvorio, a Jack ga je spremio u džep. U džepu je bio križ, pa vrag nije mogao natrag. Kada je Jack umro nije mogao u raj jer je prodao dušu vragu, a nije mogao ni u pakao – vrag ga  nije pustio jer ga je prevario. Od onda je Jack simbol izgubljenih duša koje lutaju. Ipak, vrag je Jacku dao komad žeravice kako se ne bi izgubio u noć kroz koju luta. Zato Amerikanci bundeve u koje se stavlja svijeća zovu Jack O' Lantern.

Današnji dan u Americi je jako komercijaliziran, kućanstva se natječu koje će imati ljepše, više ukrašenu kuću. Dubi se mnogo bundeva, nabavljaju različiti ukrasi – kosturi, grobnice… i priređuju se velike zabave.