Škola kuhanja: Vučeno tijesto

Izraditi vučeno tijesto može biti pravi izazov, postupak zna potrajati, a na kraju tijesto često popuca kod razvlačenja. Zato mnogi odustaju nakon neuspješnih pokušaja.

Uz savjete iz ove epizode 'Škole kuhanja' postupak može biti puno brži i jednostavniji, a rezultat uvijek sjajan. Sve tajne uspješne izrade vučenog tijesta, u ovom slučaju za ukusnu štrudlu od jabuka i krušaka, otkrila je kuharica amaterka Helena Rahle, farmaceutska tehničarka iz Zagreba.

VUČENO TIJESTO

SASTOJCI 
Tijesto:

Brašno glatko - ½ kg
Jabučni ocat - 1 čajna žličica
Topla voda - po potrebi
Suncokretovo ulje - 0,5 dcl
Sol 

Nadjev za štrudl:
Kruška (tvrđa) - 2 kom
Jabuka (kisela) - 2 kom
Cimet u prahu  
Mljeveni orašasti plodovi
Šećer 

POSTUPAK PRIPREME:
Umiješati brašno s octom i malo tople vode i prstohvatom soli. Dugo mijesiti, minimalno deset minuta, energično i snažno dok se gluten ne oslobodi. Tijesto mora biti gumasto na dodir i toplo od oslobođenog glutena. Ostaviti na sobnoj temperaturi premazano suncokretovim uljem pola sata, prekriveno papirom ili čistom krpom. Nakon toga pobrašniti podlogu i bulu prvo pažljivo razvući valjkom za tijesto, premazati suncokretovim uljem, te pažljivo, jagodicama prstiju, razvlačiti vrlo tanko. Obrezati stranice i formirati plohu. Po jednoj strani rasporediti nadjev, te pažljivo, uz pomoć stolnjaka na kojem je tijesto, formirati štrucu. Peći u zauljenoj i pobrašnjenoj tavi ili na papiru za pečenje na plehu, 30 minuta na 190 stupnjeva Celzijusa. 


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.