I u zlatnim godinama može se živjeti s vjetrom u jedrima

Na Hvaru su jedrili veterani jedriličari, koji svakodnevno dokazuju da se i u zlatnim godinama može živjeti aktivno i uzbudljivo s vjetrom u jedrima.

Sve predrasude o osobama starije životne dobi, pale su u vodu. U Hvaru su se okupili jedriličari-veterani iz cijelog svijeta, mnogi od njih s olimpijskim medaljama. Jedrio je i Hvaranin Nikša Ive - Čane. Kada si na moru, ništa te ne boli, ništa ti ne smeta, nisi ljut. Uživaš, sam si, donosiš neke odluke, lijevo, desno, naprijed, nazad i to je to, iskren je Nikša.

Zapuhao je i dobar vjetar. Mnogi su se uz udare bure i prevrtali,  ali i dizali, jer jedriti se mora... Čane je već 35 godina tajnik JK Zvir, osim što organizira regate i sam aktivno jedri, a nađe vremena i trenirati male jedriličare. Djecu učimo jedriti, voziti gliser. Onaj koji je prošao jedrenje, zna se ponašati na brodu, zna ga privezati ... zna se ponašati na moru. I to sve ih učimo i o moru i o vjetru.

Osim muškaraca, jedrile su i žene u kategoriji Laser Radijal. Hilary Thomas iz Velike Britanije bila je oduševljena: Prekrasno je jedriti, nema buke, uzbudljivo je. Vi donosite odluke, a ne stroj. Morate koristiti um, kao da igrate šah. Ja još uvijek jedrim u 71. godini, i namjeravam nastaviti do 100.!

Bilo je ovo jedno fantastično iskustvo. Jedriličari u Hvaru pokazali su da zlatne godine, mogu biti lijepo i aktivnostima isupnjeno razdoblje života.