Škola kuhanja: Odresci od tune

Odreske od tune pripremio je mesar i ronilac na dah iz Rovinja, Siniša Cerin.

Iako ispeći odreske od tune ne djeluje kao zahtjevan zadatak, s ovom ukusnom i zdravom namirnicom nije teško pogriješiti. Često se odreske pretanko reže ili predugo termički obrađuje, masnoća se koristi na pogrešan način ili se pak tava ne zagrijava dovoljno. Siniša otkriva kako izbjeći ove česte pogreške i napraviti uvijek sjajan odrezak od tune.

ODRESCI OD TUNE

SASTOJCI:
 
Tuna file odresci - debljine 2 cm        
Ekstra djevičansko maslinovo ulje za premazivanje
Sjemenke koromača - prstohvat
Sjemenke korijandera - prstohvat
Krupna sol, papar
Sok od limuna - 1 žličica 

POSTUPAK PRIPREME:
Ako se tuna kupuje u komadu onda je potrebno pobrisati je suhim papirom i izrezati na odreske debljine 2-3 centimetra. Već kupljene odreske samo pobrisati od vlage. Ne koristiti tanje od 2 cm - ako su tanji, onda se u pravilu presuše. Začini su opcija – mi radimo sa mješavinom krupne soli, papra i korijander zrna koje ćemo u mužaru drobiti do praha. Posuti ćemo začine po dasci, te utisnuti u to odreske s obe strane. Zauljiti ćemo ih prije pečenja rukom. Na vruću tavu bez ulja stave se odresci i malo stisnu rukom. Peku se 1,5 minutu sa svake strane. Kod okretanja blago se zalije uljem pečena strana. Kada su pečeni obostrano se još prelije maslinovim uljem i pokapaju limun sokom te se ostave „odmoriti“ još nekoliko minuta prije jela. Oni koji vole potpuno pečene odreske trebaju ih peći obostrano 2-2,5 minute, no tada riskiraju da odresci na kraju budu suhi i krti. 


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.