Škola kuhanja: Carbonara

Poznati umak, porijeklom iz Italije, pripremila je kuharica amaterka Ana Mirko, diplomirana novinarka iz Zagreba.

Uz savjete za odabir odgovarajućih namirnica i tajne postupka pripreme, Ana je otkrila kako izbjeći čest problem u kuhanju, zagaranje maslaca pri zagrijavanju. Prilog je svakako tjestenina, a Ana je savjetovala kako se u ovom receptu može iskoristiti i nešto što bi svi uobičajeno bacili, vodu od kuhanja tjestenine.

CARBONARA

SASTOJCI 
Za dvije osobe:

Hamburger dimljeni - 200 g
Jaja - 2 kom
Parmezan (ribanac) - 100 g
Češnjak - 2-3 režnja
Maslac - po ukusu    
Ekstra djevičansko maslinovo ulje
Sol, papar
Svježi bosiljak
Špageti - 250 g 

POSTUPAK PRIPREME:
Hamburger narezati na veće kocke ili trake. U zdjeli razbiti jedan žutanjak i jedno cijelo jaje, dodati ribanac i malo krupne soli. Dobro umiješati. U loncu  ugrijati vodu, blago posoliti i staviti špagete kuhati. U tavici otopiti maslac i  ekstra djevičansko maslinovo ulje. Češnjak drobiti na dasci i staviti na masnoću da se poprži. Dodati kockice hamburgera i popržiti. Izvaditi češnjak. Izravno iz  lonca cijediti špagete i dodati u tavu s hamburgerom, te zajedno miješati. Podliti s malo vode od kuhanja špageta, da se doda škroba. Ukloniti s vatre,  preliti s pripremljenom kremom od žutanjaka i ribanog sira te dobro umiješati. Dodati još malo škrobne vode od kuhanja tjestenine, ako je smjesa presuha. Na kraju umiješati još žlicu do dvije maslaca i preliti maslinovim uljem. Kod posluživanja posuti s još ribanog sira, malo soli i svježe mljevenog papra. 


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.