Škola kuhanja: Džem od luka

Namirnica koja je čest dodatak mnogim jelima, ljubičasti luk, u današnjoj epizodi Škole kuhanja preuzima glavnu ulogu u receptu za džem od luka. On može biti odličan prilog uz mesna jela ili ukusna zimnica, ukoliko se nakon pripreme pohrani u staklenci.

Kako ga napraviti pokazao je kuhar amater Siniša Cerin iz Rovinja, mesar i strastveni ronilac na dah. Uz zdravi savjet o zamjeni kristalnog šećera medom, Siniša je gledatelje poučio i koliko dugo zapravo treba da alkohol ispari pri termičkoj obradi. 

DŽEM OD LUKA

SASTOJCI 
Za 400 ml džema:

luk ljubičasti - 0,5 kg
maslinovo ulje - 0,5 dcl
crno vino - 0,5 dcl
balzamični ocat - 0,5 dcl
med - 1 jušna žlica
češnjak - režanj
majčina dušica - prstohvat
sol
povrtni temeljac - 2 dcl 

POSTUPAK PRIPREME: 
Luk očistiti i izrezati na polumjesece. Na maslinovom ulju ispržiti luk, neprekidno miješati da ne zagori. Kad luk potpuno omekša, dodati malo meda i karamelizirati. Dodati češnjak i ostatak meda, kratko ispržiti, posoliti i podliti  vinom te balzamičnim octom. Kad se tekućine spoje i etanol blago ispari, dodati majčinu dušicu i uliti topli temeljac. Krčkati do pirjanja, a sve dok se ne dobije željena gustoća. Džem od luka može se pohraniti u vruće sterilizirane staklenke, te ga se može čuvati na hladnom i tamnom mjestu i više
mjeseci. 


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.