Možemo li izbjeći gripu?

Kako se čuvati gripe, koje su preventivne mjere i kako ojačati imunitet da izbjegnemo neugodnu gripu?

Gripa zahvaća cijelo tijelo, simptomi se pojavljuj naglo i zahvaćaju cijelo tijelo. Zaraženi se osjeća loše, ima povišenu tjelesnu temperaturu i osjeća bolove u mišićima. Nakon ovih općih simptoma zaraženog zahvaćaju i simptomi sluznica – dišnih organa (peckanje u nosu, grlu, bronhima, kašalj i šmrcanje) i nešto rjeđe probavnih organa (bolovi u trbuhu i proljev – češći u djece). Ukoliko ne dođe do komplikacija gripa prolazi za desetak dana.
Simptomi po kojima možete prepoznati gripu su:
- iznenadna pojava simptoma (prvo glavobolja, groznica i suhi kašalj)
- visoka tjelesna temperatura 38° do 42° (osobito u djece) koja može potrajati do 7 dana
- mišićna bol (osobito u nogama i donjem dijelu leđa)
- bol u zglobovima
- osjećaj pečenja u očima i osjetljivost na svjetlost
- simptomi dišnog sustava (grlobolja i kašalj koji mogu trajati i do 14 dana)

Među manjom skupinom oboljelih, simptomi slabosti i malaksalosti mogu trajati i do nekoliko tjedana, što otežava povratak u normalan život i posao. Uzrok nije poznat. Simptomi su različiti, ali mnogo teži nego kod obične prehlade.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Nacionalni centar SZO za influencu gripi su posvetili stranicu www.gripa.hr na kojoj možete doznati sve o toj neugodnoj i ponekad vrlo teškoj bolesti.

A kako preventivno djelovati i boriti se s gripom u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorio je dr. Milan Mazalin, liječnik obiteljske medicine: