Počinje cijepljenje protiv gripe

Danas počinje cijepljenje protiv gripe kod izabranog obiteljskog doktora ili u zavodu za javno zdravstvo, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) koji je nabavio 280.000 doza cjepiva.

I ove je godine cijepljenje besplatno za osobe s kroničnim bolestima i osobe starije od 65 godina, zbog mogućeg rizika za pojavu komplikacija osnovne bolesti, te za zdravstvene djelatnike, zbog smanjenja rizika od prenošenja gripe na bolesnike. S obzirom na očekivane viruse koji će cirkulirati u populaciji i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), ovogodišnje cjepivo sadrži sojeve virusa A - H1N1 i H3N2, i virus B, kao i lani.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) osigurao je za ovu sezonu 17.000 doza cjepiva više nego prošle sezone, a količina je procijenjena na temelju odaziva na cijepljenje prošle godine, kada se cijepilo 251.200 osoba. U HZJZ-u ocjenjuju i da je lani zaustavljen antivakcinacijski trend, jer je upotrjebljeno 96% distribuiranih doza  i protiv gripe cijepljeno je 8% više stanovnika nego prethodne sezone (2014./2015.). Unatoč tome, prošle je sezone prijavljeno 21.100 slučajeva gripe u Hrvatskoj, od koje je devet osoba umrlo.

Najveći odaziv na cijepljenje bio je u Splitu, Zadru i Zagrebačkoj županiji gdje je upotrjebljeno 99% doza, a najmanji u Varaždinu gdje je potrošeno njih 90%. HZJZ poziva na cijepljenje posebno starije od 65 godina, kojih je lani, po procjenama, cijepljeno svega 21%. To je značajno manje nego prije desetak godina, kad ih se cijepilo oko 40%, a daleko ispod cilja EU i SZO-a koji teže postizanju 75% obuhvata kod osoba starijih od 65 godina, ističu u HZJZ-u.

Dolazak gripe očekuje se, kao i svake godine, krajem prosinca i obično traje do ožujka, a prvi simptomi bolesti su visoka temperatura, bol u mišićima i glavobolja, te potom respiratorni problemi.

Je li sve spremno u HZJZ za cijepljenje provjerila je ekipa Dobrog jutra na Odjelu za epidemiologiju u razgovoru s epidemiologom dr. Bernardom Kaićem, voditeljem Odjela za sprečavanje zaraznih bolesti i cijepljenje: