Ptice grabljivice sve teže pronalaze hranu u prirodi

Ptice grabljivice sve teže pronalaze hranu u prirodi. Svjedoči o tome velik broj grabljivica koje zbog pothranjenosti završavaju u Sokolarskom centru kod Šibenika. Zbog promjene načina života i smanjenja udjela klasične poljoprivrede, hranu lakše nalaze u gradovima pa se ondje sve češće i zadržavaju. Pitanje je - s kakvim posljedicama?

Gospodari neba prirodnu divljinu sve češće mijenjaju - za urbanu džunglu. Uzrok je glad. Objektivom ih je teško uloviti jer love uglavnom - noću. Promijenili su životno okružje, ali ne i navike. Lovina im je uglavnom ostala ista. Redom životinje koje ljudima 'idu na živce' - štakori, miševi, višak ptica...

Sve više neuhranjenih odraslih ptica u Sokolarskom centru i odlazak iz divljine u gradsko okruženje - znak su za uzbunu: u prirodi je očito za njih sve manje hrane. A već sam let prema gradu pun je iskušenja, ptice stradavaju u sudarima s elisama vjetroagregata na vjetroelektranama, a sudaraju se i s raznim drugim infrastrukturnim objektima, kao što su npr. ograde ili visoke zgrade.

Kako život u gradu utječe na populaciju grabljivica - nije poznato. Studija o urbanim pticama grabljivicama ne postoji. Takvo bi istraživanje, ističu stručnjaci, trebalo napraviti što prije.