Mlin iz bajke

Mnogi od nas svaki slobodan trenutak požele ili zaista provedu na mjestima udaljenim od gradske vreve. Božidar Komerički ima tu sreću da na takvom mjestu radi. Šuma, potok, vodenica - mjesto kao iz bajke.

Kada je prije 10 godina obitelj Komerički krenula obnavljati staru vodenicu na potoku Bistrecu u Maloj Jazbini razmišljali su samo kako joj udahnuti život. No, onome čemu date novi život, trebate dati i ime - na to, pak, nisu ni pomislili.  Jedan naš dragi prijatelj šetao je ovom uličicom i onda se uvijek pitao kako će se ovo zvati. Dok smo mi gradili on je stalno govorio da je ovo prekrasno, ovo je bajka, nonstop je govorio o bajci, bajka i tak se odlučili za ime 'Mlin iz bajke', objašnjava Božidar Komerički

I zaista je kao iz bajke, jer unatoč tome što je za našeg posjeta bilo kišno jesensko vrijeme - mlin i priroda kojom je okružen izgledali su predivno. Netaknuta priroda na par minuta od Samobora i tek 20-tak od Zagreba. Otići na ovakvo mjesto, udaljeno od gradske vreve uvijek je lijepo. Za to se osim okruženja u kojem se nalazi, pobrinula i obitelj Komerički koja je ovaj mlin sagrađen davne 1904. i koji je već bio u ruševnom stanju, obnovila i sad sjaji novim sjajem. Cijela rekonstrukcija je trajala skoro 10 godina, a mlin nas je potaknuo da proizvodimo zdravu hranu - puno-zrnato pšenicu, raž, ječam, heljdu, zob i razne žitarice, otkriva Božidar. Žitarice melju na starinski način - svojom vodenicom. Uzgajaju starinske sorte, a pesticiede izbjegavaju najviše što mogu.

Zato je kruh koji ovdje naprave, baš onaj pravi, punog okusa bez svih onih nepotrebnih dodataka. No, da bi sve to bilo moguće, mlin mora dobro raditi, a za to se osim ljudske ruke brine i priroda - potok Bistrac uz kojeg planiraju urediti šetnicu sve do njegovog izvora. Bistrec je prava oaza čistoće, gotovo da iz njega vodu možete piti. Iako to ovdje nije ni potrebno jer izvora pitke vode ima mnogo. U svim tim blagodatima Božidar svakodnevno uživa. J a sam jedini ovdje, jedini uživam... Drugi su malo ljubomorni, ali čovjek se naradi, ne samo ovdje već i doma i u vinogradu.

Naraditi se, a ostati odmoran, baš tako je kaže njemu ovdje. Jer uživanje u pogledu na šumu i mlin je baš kao posao iz bajke.