Jeste li se ikada zapitali koji su mirisi vašega grada?

Ima li grad miris? Jeste li se ikada zapitali koji su mirisi vašega grada? Duo iz Zagreba upravo se to zapitao i došao na sjajnu ideju. Omirisali su svoj grad i stvorili cijelu kolekciju mirisa povezanih sa zagrebačkim znamenitostima, legendama i mjestima.

Kakav je miris Tajne krvavog mosta, kako miriše Gospa od Kamenitih vrata,  ima li Gornji grad svoj miris? Kakve sve note, one mirisne, skriva Zagreb zapitali su se Alma Pavetić i Nino Ivković te stvorili originalan zagrebački suvenir.  Dugogodišnje prijatelje veže i ljubav prema parfemima i dizajnu, a činjenice da je Zagreb postao turistička meka i nezaposlenost bile su dobar motivator u realizaciji ideje – kreiranje zagrebačkog mirisa.

Krenuli su spontano, gotovo stihijski, ali bili su spremni na učenje i otkrivanje svih malih i velikih tajni koje osjetilom njuha mogu otkriti. U tome su im pomogli i djelatnici Botaničkog vrta koji su im otkrili autohtonu floru Zagreba. U svijećama, difuzorima, sprejevima za prostor i tekstil, parfemima za ljude i kućne ljubimce koje su osmislili nalaze se mirisne note biljaka, drveća i cvijeća koje stvarno postoji u Zagrebu. Dodali su i poneku notu koja nije specifična za ovaj grad, ali ostavlja dojam koji je potreban za njegovu mirisnu sliku.

Mirise su nazvali Notes of Zagreb – Mirisne note Zagreba, upotrijebili su i grb grada Zagreba, ali nisu stali smo na tome, upotrijebili su i nazive znamenitosti grada Zagreba, gradske povijesne ličnosti i lokalitete grada. I tako su zagrebačka mjesta i priče dobili mirise, a nekih od njih otkrivaju Alma i Nino. Osobno najviše volim Gričku vješticu i zbog crne boje i difuzora s crnim štapićima, da bude što više misteriozna, a sadrži pačulije i ambre, otkriva Alma. Tajna krvavog mosta ima simboličnu crvenkastu boju i jake cvjetne mirise, koji pak u mirisnom opisu Cvjetnoga trga nisu toliko prisutni jer on pruža doživljaj poput bronhi bombona. 'Zdenac života' je dosta svjež, bergamont i limun s donjom notom magnolije tako da podsjeća na svježinu što bi Zdenac života trebao biti, kaže Nino. Gospa od Kamenitih vrata ima drvenaste i mistične note cedrovine, magnolije i fikusa. Kaptol miriše na tamjan, jer su poveznica bile kaptolske crkve i katedrala. 

A tajnovitih mirisa Zagreba ima još mnogo, Alma i Nino, spremni su ih i dalje otkrivati. Njima to pričinjava zadovoljstvo, kao i ispričati stranim turistima priče koje se kriju u pozadini naziva mirisnih nota Zagreba.