Izložba u čast pilotima Domovinskog rata

U Ivanić Gradu održan je memorijal posvećen heroju Domovinskog rata Rudolfu Perešinu. Obljetnica je to njegova povijesnog preleta s bihaćkog aerodroma 1991. Dio dokumenata, fotografija i odlikovanja izložen je u Gradskom muzeju.

Grad u kojem je odrastao, Ivanić Grad, s posebnom se ljubavlju i ponosom sjeća legende Domovinskog rata Rudolfa Perešina. 'Ja sam Hrvat i ne mogu i neću pucati na Hrvate', rekao je Perešin austrijskoj kontroli leta tog dana 1991. kada je kao pilot JNA migom 21 preletio s bihaćkog na klagenfurtski aerodrom. On je sedamdesetih godina završio pilotsku akademiju, uključio se u Domovinski rat nakon tog preleta. Ima velike zasluge i za ratne operacije i za edukaciju mladih naraštaja. Na žalost, kao što znamo, stradao je na samom kraju rata, ističe Vida Pust Škrgulja, ravnateljica Muzeja u Ivanić Gradu.

U novootvorenom muzeju u Ivanić Gradu - zanimljiva izložba. Fotografije, odlikovanja, makete, ratne odore… S velikim ponosom smo pripremili ovu izložbu u suradnji s Gradom, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i protuzračnom obranom te s obiteljima Perešina i još jednog pilota važnog i vrijednog iz naše sredine - Vladimira Bezuka. On se također u ratnim danima iznimno angažirao, vozio je helikopter, a kasnije je bio osobni pilot Franje Tuđmana, objašnjava ravnateljica Pust Škrgulja. Veći dio eksponata posuđen je od Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ali i njihovih obitelji.

Ova izložba u Gradskom muzeju samo je jedan od mnogobrojnih sadržaja kojima ovaj kraj slavi svoje heroje. Slično je i u obližnjem Cagincu u kojem je Perešin živo sve do odlaska na Vojnu akademiju. Čin hrabrosti i čovječnosti koji je nakon tog povijesnog preleta odjeknuo u cijelom svijetu i danas je dio nacionalnog ponosa.

Izložbu možete razgledati do 5. studenoga.