Udruga Betlehem pomaže mladim majkama

Sedam godina djeluje udruga 'Betlehem' koju je osnovao pater Marko Glogović, poznat i kao - Šaptač bebama. Mnogo mama i djece prošlo je kroz kuće te udruge, a da je nije bilo, vjerojatno ni te djece ne bi bilo. Uskoro se otvara i peta kuća te udruge, u Splitu, uz dvije u Karlovcu te po jednu u Zagrebu i Sisku.

Život je neprocjenjivi dar, a svako dijete ima važno mjesto i smisao u našem društvu i našoj zemlji, smatraju u kući udruge Betlehem u Novom Brestju, gdje se, kao u malo kojoj kući, čuje plač i smijeh petero dojenčadi. Ovdje, kao i u Karlovcu, Sisku i uskoro Splitu, primaju punoljetne majke. Naše kuće rade po načelu samopomoći. Djevojke koje dolaze imaju besplatan smještaj i sve drugo po mogućnostima udruge i donatora. Dolaze 3 mjeseca prije poroda i mogu ostati do godine dana starosti djeteta. Imamo stalnu psihologicu, duhovnika, desetak volontera koji stalno brinu o djevojkama. S njima se razgovara, pomaže se im se naći posao, a ako nemaju srednju školu pomažemo da završe neki tečaj. Zapravo pomažemo na način koji u tom trenutku majci treba, objašnjava Blaženka Bakula, predsjednica Udruge 'Betlehem'.

Većinu djece s radošću prihvate baka i djed, ali majke se često odlučuje stati na vlastite noge. Marija, trenutna stanovnica doma, fakultetski je obrazovana i samo traži posao u zdravstvu. A dok ga ne nađe udruga Betlehem pomaže.