Deset godina gradio cestu do kuće

Nakon što su mu godinama i općina i županija odbijale probiti i asfaltirati pola kilometra puta do zaseoka, Ivan Talaja iz Slivnoga u Imotskoj krajini odlučio je to napraviti sam.

Potrajalo je 10 godina, i stajalo ga desetke tisuća eura, ali vitalni 82-godišnjak, koji je radni vijek proveo u Francuskoj, opet bi, kaže, učinio isto.

Miriše po svježem asfaltu Ivanova cesta. Deset ju je godina gradio, metar po metar, sam protiv sustava. Po jedan, dva sata bih ja to obnavlja, jer to je moja ljubav, priča Ivan.

Ljubav pomalo iz inata, priznaje, jer nitko mu, kaže, nije htio pomoći - ni općina Runovići ni Županija. Nije se isplatilo probiti petsto metara prometnice do - nekoliko kuća.

Asfalt je stigao prije nekoliko dana; rekao je Ivan - sad ili nikad, osamdeset dvije su mu. U cestu do svoga zaseoka ovaj povratnik iz Francuske utrošio je 55 tisuća eura. I nije mu žao.  A zadovoljni su i njegovi prijatelji, jer do Ivana se sada stiže brže i lakše. 

Ostavlja Ivan u naslijeđe cestu koja život znači. Želja mu je da se njome mladi u Talaje vrate, i kad ovuda prođu, da ga se sjete.