Hvarska plantaža aronije - čudesne, hranjive i ljekovite biljke

U Starome Gradu na Hvaru niknula je prva plantaža aronije na našim otocima. Riječ je o iznimno ljekovitoj biljci, koja, kažu, jača imunitet i pospješuje rast broja crvenih krvnih stanica. A pomogla je i rastu umirovljeničkog budžeta vlasnika, inače umirovljenog novinara dopisnika Damira Carića.

Damiru su, kaže on sam, dosadili problemi, političke razmirice i jadikovke o otočnoj izolaciji - o čemu je izvještavao posljednjih godina - pa sad osluškuje samo kako rastu njegove aronije.

Ako su još antički Grci, koji su se na Hvar  doselili prije 2400 godina,  u ovome polju vidjeli bogatstvo, zašto to ne bismo i mi, kaže Damir. Odlučio je dokazati da ovdje ne uspijevaju samo maslina, loza i lavanda, već i aronija, uz zaljevanje. Čudesna, hranjiva i nadasve ljekovita. 

Prve je grmove zasadio prije tri  godine i već je ove godine ubrao 300 kilograma ploda. Dogodine će možda i tonu.

Damira muči kako će urod prodati dogodine kad aronije bude trostruko više. Možda će se netko ipak domisliti pa aroniju uključiti u zanimljiv paket zdrastvenog turizma na Hvaru. Uz more i sunce, zdravlje iz bobica bilo bi sigurno privlačan turistički adut.