Preminuo velikan hrvatske kulture Šime Šimatović

U 98. godini života u Zagrebu je preminuo dramski umjetnik i kulturni djelatnik Šime Šimatović. Rođen je u Perušiću, a u Zagrebu je završio Filozofski fakultet te glumačku školu Branka Gavelle. U partizanima je sa Zlatkom Pricom, Edom Murtićem i Jožom Gregorinom osnovao kazališnu grupu ZAVNOH-a. Poslije rata bio je prvi umjetnički direktor Jadran filma.

Filmsku režiju studirao u Pragu i Berlinu. Poslije studija u Pragu režirao je igrane filmove Kameni horizonti, Naši putevi se razilaze i Pustolov pred vratima.

Osnivač je i prvi direktor Zagrebačke škole crtanog filma, a bio je jedan od inicijatora gradnje sadašnjeg Jadran filma. Šest puta bio je izabran za predsjednika Društva filmskih radnika i bavio se organizacijom hrvatske kinematografije. Dva puta je bio izabran za predsjednika Komisije za kinematografiju Hrvatske.

Za vrijeme Domovinskog rata, 1994. godine, organizirao koncerte violinistice Tamare Smirnove (Boston) i Mire Flies-Šimatović (glasovir) u Gospiću, Zadru, Šibeniku, Splitu i Osijeku. Iste godine organizirao je turneju Zagrebačkog komornog tria u Italiji na kojoj je prikupljana pomoć za Hrvatsku. Iz Torina je stiglo šest tegljača razne pomoći i jedan tegljač sa hranom za hrvatsku vojsku na Velebitu.

Inicijator je projekta 'Opera u gostima' u okviru kojega Hrvatski kulturni klub daruje pijanino, školskoj djeci siromašnih i u Domovinskom ratu stradalih mjesta i organizira koncerte operne glazbe u izvedbi opernih prvaka. Klub je do sada dodijelio 58 pijanina.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja među kojima je i Red Danice hrvatske s likom Antuna Radića.