4. Međunarodni festival arheološkog filma u Splitu

Danas i sutra u splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika održava se 4. Međunarodni festival arheološkog filma (MFAF).

Festival donosi odabir najzanimljivijih dokumentarnih filmova arheološke tematike, a u službenoj konkurenciji bit će prikazano 11 filmova iz 7 zemalja. Osim domaćina Hrvatske na festivalu sudjeluju filmovi iz Slovenije, Italije, Francuske, Turske, Njemačke i  Španjolske.

Tri hrvatska filma na festivalu će biti prikazani premijerno, dok su inozemni filmovi na MFAF-u već prikazivani na međunarodnim festivalima gdje su ukupno osvojili čak 17 nagrada. Da se radi o kvalitetnom festivalu svjedoči i činjenica da su na upravo završenom festivalu arheološke tematike u Ateni nagrađena tri filma koja će gledati i splitska publika, a MFAF u selekciji dijeli čak pet dokumentaraca s festivalom u Bordeauxu. Teme kojima se bave filmovi u konkurenciji vrlo su raznolike i iznimno zanimljive.

Premijerni filmovi koji predstavljaju Hrvatsku na MFAF-u su Claustra koji u koprodukciji sa Slovenijom istražuje značajan, a slabo poznat rimski graditeljski pothvat, pandan britanskom Hadrijanovom zidu koji se proteže kroz Hrvatsku i Sloveniju. Blago iz potonulog broda progovara o poznatom brodolomu kod otočića Gnalića iz 1583., najbogatijem jadranskom podmorskom nalazištu, dok se Az, Branko prividkom Fučić bavi slavnim hrvatskim istraživačem glagoljice i fresko slikarstva.

U popratnom programu festivala bit će predstavljena knjiga Veljka Barbierija Ja, Dioklo, Jupitrov sin i prikazan film Barone koji prezentira neke od multimedijalnih sadržaja ove godine obnovljene šibenske tvrđave. U sklopu MFAF-a može se razgledati i izložba Ljube Gudelja, višeg kustosa MHAS-a Crkvine - Cista Velika.
Poseban gost 4. MFAF-a je Dario Di Blasi, direktor festivala arheološkog filma Rassegna Internazionale del Cinema Archeologico u talijanskom Roveretu.

Žiri festivala radit će u sastavu Daniel Rafaelić, Katja Marasović, Veljko Barbieri, Ljubomir Gudelj i Simon John Ryle, a dodijelit će tri nagrade, dok će nagradu najboljem filmu dati i splitska publika.

Ulaz na sve projekcije koje počinju u 18 sati u splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika (Šetalište Ivana Meštrovića 18) je besplatan, a Festival će biti zaključen proglašenjem najboljih filmova i dodjelom nagrada sutra navečer.

O festivalu je za Dobro jutro govorila Lada Laura, direktorica Festivala arheološkog filma: