Centri izvrsnosti, za one koji žele znati više

Varaždinska županija više od 10 godina posebnim projektima potiče dodatno obrazovanje školaraca. Tamošnji centri izvrsnosti rade s nadarenim učenicima. Ove školske godine u njima sudjeluje 840 učenika i 115 mentora u čak 11 obrazovnih područja.

Subotom umjesto duljeg spavanja, oni koji žele znati više, stižu u Centre izvrsnosti smještene u nekoliko varaždinskih srednjih škola. Učenici četvrtog razreda već su drugu godinu u Centru izvrsnosti iz matematike za koji je zanimanje tako veliko da se provodi i testiranje među talentiranim matematičarima. Djeca su nam vrlo, vrlo uspješna, postižu super rezultate na županijskim natjecanjima. Na državnim imamo sad, u ovih 10 godina, već 76 prvaka Hrvatske, ističe Snježana Huđek, učiteljica matematike.

A državne prvake iznjedrio je i Centar izvrsnosti iz kemije. Srednjoškolci su homogena ekipa – druže se subotama uz kemiju još od 7. razreda osnovne škole. U Centar kemije dolaze oni koji su malo više motivirani za kemiju, koji imaju malo više smisla za prirodoslovne predmete i koje kemija zanima. Žele studirati ili kemiju ili farmaciju ili medicinu, a žele ići i na natjecanja,  otkriva Vesna Vrček, prof. kemije.

Priča o novim tehnologijama počinje s mikroprogramiranjem, prvim malim robotima. Većini je ovo prva školska godina. No, ništa bez hrvatskog jezika. Radimo u dvije velike skupine, u jezičnoj i osnovali smo prvi čitateljski klub u Varaždinskoj županiji. Promoviramo čitanje iz užitka,  kaže Zdenka Šopar, prof. hrvatskog jezika. Centar izvrsnosti iz hrvatskoga za srednjoškolce prerastao je u tri radionice - jezičnu, dramsku i medijsku. A dramska i medijska skupina iznjedrile su prvu školsku televiziju u Hrvatskoj. U profesionalno opremljenom prostoru učenici se uče ponašati pred kamerom, voditi razgovore, snimati, montirati. To je, zapravo, jedan od primjera gdje se povezuju teorija i praksa. Učenici koji su polaznici Centra izvrsnosti za hrvatski jezik stječu različite kompetencije i znanja različitim oblicima nastave. Puno je terenske nastave, puno je istraživanja i dosta je materijala koji ostaje. Naravno, kojeg oni onda analiziraju kako bi što bolje radili,  ističe Valentina Šinjori, voditeljica CI za hrvatski jezik za srednje škole. Nedavno su sudjelovali u projektu 'Anatomija otoka' na Visu, gdje su studente arhitekture podučavali u snimanju promidžbenog videa.

Varaždinska županija financira rad centara, prijevoz učenika koji stižu na nastavu subotom te prehranu. Podižući razinu obrazovanja, kreativnost i nadarenost, centri donose rezultate.