Za vrhunsko pivo najvažniji su voda, hmelj, slad, kvasac i ljubav

Da je upravo čovjek ključ uspjeha u turizmu, potvrđuju dobitnici priznanja Hrvatske turističke zajednice - vrijedni i predani ljudi koji žive svoj posao. Jedan od njih je majstor pivar Krešo Marić.

Svako jutro u 6 sati počinje radni dan majstora pivara Kreše Marića. Pivo u svakoj fazi proizvodnje treba kušati. Kada se priprema na tradicionalan način, svako se pivo, kaže, prilagođava godišnjem dobu. Ovo jako i tamno tipično je zimsko.

Svi pivski stilovi koji se u svijetu koriste nastali su u Europi, a temelji su im bili u katoličkim redovničkim zajednicama. Najjača piva su se pripremala uglavnom za Korizmu jer se u korizmi nije smjelo ništa kušati osim piva, objašnjava majstor Krešo.

To je samo jedna od mnogo zanimljivosti s kojima ovaj pivski znalac u posljednje vrijeme sve više upoznaje turiste koji obilaze Daruvarsku pivovaru, najstariju i najmanju u Hrvatskoj. Najzaslužniji je i za pokretanje Sajma malih nezavisnih pivara u Daruvaru. On sam ljetos je ponudio pivo od maline. Sve to presudilo je da na ovogodišnjim Danima turizma u Bolu na Braču Krešo osvoji priznanje djelatnika godine za doprinos u uslužnim djelatnostima.

Krešo se trudi promovirati svoj grad i pivo kao visokovrijedan prehrambeni proizvod. Reći će tako Krešo da je uz četiri pivska elementa -  vodu, hmelj, slad i kvasac, najvažniji peti - ljubav.

Mali gradovi jednostavno propadaju i to je neki, rekli bi Dalmatinci, dišpet. Moram biti ovdje. To je nešto što proizlazi iz odlučnosti da se ovdje, radi, živi i nešto stvori, ističe Krešo Marić. 
On je najbolja potvrda da je čovjek - ključ uspjeha u turizmu.