Otkrivena crtanka 'Priče iz davnine' mladog Krste Hegedušića

Dosad nepoznata crtanka mladog Krste Hegedušića s ilustracijama 'Priča iz davnine' Ivane Brlić Mažuranić otkrivena je cijelo stoljeće nakon što je nastala! Original se čuva u Arhivu Brlić, a kopije su prvi put javnosti predstavljene na izložbi u Slavonskom Brodu. Za sjajno otkriće, i to na stotu obljetnicu "Priča iz davnine", zaslužan je književni povjesničar Vinko Brešić.

Ovih sedamnaest koloritnih crteža mlađahni je Hegedušić izradio ratne 1917. godinu dana nakon prvog objavljivana Priča iz davnine. I to, čini se, uz znanje same autorice. No Ivani se ilustracije, čini se, nisu svidjele pa je crtanka gotovo cijelo stoljeće ostala zaboravljena u Arhivu "Brlić". Sada su prvi put javnosti predstavljene kopije crteža za koje struka tvrdi da su pravi dragulji.

To su fascinantni crteži da je uopće netko mogao sa 16 godina napraviti takvo djelo. To nisu dječji crteži, nego crteži koji su koncipirani na način zreloga slikara, napominje Branimir Pešut, ravnatelj Galerije umjetnina Slavonskog Broda.

K tomu vrlo inovativni, izrađeni u strip-maniri s tekstualnim dodacima. No ono što slijedi bit će kruna istraživačkog pothvata književnog povjesničara prof. dr. sc. Vinka Brešića. Uvjet je suglasnost vlasnice autorskih prava.  Ja sam duboko uvjeren da ćemo uskoro vjerojatno i u tiskanom izdanju napraviti možda jedan remake ili reprint svih tih šest bajki iz prvog izdanja Priča iz davnine, ali sada s ilustracijama mladoga Krste Hegedušića.

Možda već do Božića. Tako bismo u godini proslave stote obljetnice objavljivanja Ivanine kultne knjige - u kulturnu povijest upisali još jedan izvanredno važan događaj.