Recept za originalne osječke knedle

Turistička zajednica Osijeka odlučila je u suradnji s Ugostiteljskom školom otkriti recept originalne osječke knedle te preporučiti svim gradskim ugostiteljima da u svoju ponudu uvrste tradicionalnu poslasticu uz koju je povezana gradska legenda.

U petak, 29. rujna 1687. točno u 11 sati Osijek je napustio posljednji turski vojnik čime je završena stoljetna osmanlijska opsada grada. Prve osječke crkve koje su nakon toga sagrađene svakog petka u 11 sati zvonile kao da je podne, a taj je običaj zadržan i danas. U isto vrijeme (petkom u 11) osječke domaćice počele su pripremati ručak, a kako je to dan bez mesa kuhala se tjestenina.

Osječke domaćice dvadesetih godina 20. stoljeća shvatiše 'crkve im govore' da je 'Mehlspeisen Glock' (sat za zakuhavanje tjestenine) kako bi ručak u podne bio gotov! Ovaj  se esekerski izraz vremenom promijenio u 'knedl sat', po omiljenom jelu od tijesta, kojem su dodali šljivu, mak, orahe i nastade 'Osječka knedla'. Za nastanka ove originalne slastice zaslužan je nastavnik kuharstva Ivan Kelava. TZ preporučila je recept svim ugostiteljima i pozvala ih da u svoju ponudu uvrste jedinstvene knedle s duhom gradske povijesti i legendi.

Slastičarka Sanela Makaj i Branka Ostojić iz Turističke zajednice Osijeka za Dobro jutro, Hrvatska pokazale su u čemu je tajna originalnih osječkih knedli.

U klasično krumpirovo tijesto dodajte mljeveni mak i orahe, može i malo cimeta. Formirajte knedle sa šljivom u sredini i skuhajte ih u kipućoj vodi. Još tople uvaljajte ih u prepržene krušne mrvice s dodatkom šećera, maka i oraha. Poslužite uz malo tučenog slatkog vrhnja.
U slast!