'Nisam se bojao umrijeti - domoljubna misija Antona Kikaša 1991.'

Autor igrano-dokumentarnog filma 'Nisam se bojao umrijeti - domoljubna misija Antona Kikaša 1991.' Jakov Sedlar i glavni protagonist filma Anton Kikaš gostovali su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Uz glumačku postavu, Andreja Dojkića u glavnoj ulozi – Kikaša, Armanda Assantea u ulozi Paula engleskog trgovca oružjem, Božidara Alića, Dragana Despota, Duška Gojića i mnoge druge u 1 sat i 45 minuta Sedlar i scenarist Hrvoje Hitrec prikazali su nepoznate detalje junačke priče iz Domovinskog rata koje im je ispričao sam Anton Kikaš.

Anton Kikaš rodom je iz Bijakovića kod Međugorja, a već desetljećima živi u Torontu u Kanadi. Domoljub, filantrop, pjesnik, Kikaš je postao poznat kad je u kolovozu 1991. avionom Uganda Airlinesa pokušao dopremiti lako naoružanje za hrvatsku policiju, ali su avion na zagrebački vojni aerodrom prizemljila dva MiG-a JNA. Nakon prisilnog slijetanja na zagrebački aerodrom Kikaša i posadu oficiri JNA i vojni zapovjednik aerodroma Ljubomir Bajić pod prijetnjom uperenih pušaka privode. Kikaš je bio uhićen, a oružje oduzeto. Sljedeća tri mjeseca Kikaš je proveo u ćeliji broj 59 vojnog zatvora u Beogradu. Uz slomljena rebra i gubitak slobode, trebalo je preživjeti i prijetnje da će ga streljati. Nakon toga bio je razmijenjen za uhićenoga generala Aksentijevića.

Jakov Sedlar rodio se u Splitu 6. studenog 1952. Završio Filozofski fakultet u Zagrebu. Studirao režiju na Akademiji za kazalište film i televiziju u Zagrebu. Kao filmski redatelj debitira kratkometražnim filmovima likovne tematike 'Hvalen budi…'(1980.) o Ivanu Večenaju i 'Mijo' (1983.) o Miji Kovačiću. Vrlo mu je zapažen dugometražni prvijenac 'Jeste li bili u Zagrebu gospodine Lumiére' (1985.), kompilacija filmskih zapisâ zagrebačkih pionira 'sedme umjetnosti'. Nakon toga slijede također dugometražni dokumentarni filmovi 'Lijepa naša' (1987.), 'Sakralna umjetnost u Hrvata' (1989.) te 'Hrvatska naivna umjetnost' (1990.). Na igranom filmu debitira melodramom s tematikom umiranja 'U sredini mojih dana' (1988.), s dokumentarističkim prizorima hodočašća Gospi u Međugorju. Uspješan je i kao kazališni redatelj (DK Gavella i Jazavac u Zagrebu, Dubrovnik) - u prvom redu u suvremenom repertoaru. Organizira brojne kazališne predstave za hrvatsku emigraciju u inozemstvu (Europa, SAD, Kanada, Južnoafrička Republika, Australija i Novi Zeland). 1991. radi kao intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Film 'Gospa' snimljen u hrvatsko-američkoj produkciji vezan je uz događanje oko međugorskih ukazanja. Glavnu ulogu u filmu je igrao američki glumac Martin Sheen. Uoči samih parlamentarnih izbora na HRT-u je prikazan prvi dio njegovog filma 'Četverored' u kojem opisuje pokolj na Bleiburgu i događaje oko njega. Godine 2008. režirao je biografski film o predsjedniku Franji Tuđmanu koji je izazvao buru u javnosti zbog nekih teza vezanih za Domovinski rat. Za napomenuti je da je to prvi biografski film o predsjedniku Tuđmanu.

O tome zašto se odlučio na snimanje igrano-dokumentarnog filma, te kako je tekla priprema i samo snimanje u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su Jakov Sedlar i Anton Kikaš: