Kršan, perspektivna istarska općina

Mala istarska općina Kršan smjestila se sa svoja 124 četvorna kilometra na istočnoj obali Istre, između Kvarnerskog i Plominskog zaljeva, od obronaka srednje Istre, do padina Učke u unutrašnjosti.

U 23 naselja živi nešto više od 2900 stanovnika. Uglavnom se spominje u kontekstu Termoelektrane Plomin koja se nalazi na njezinom području, ali njezini stanovnici žele izaći iz te sjene pa ističu mnoge druge vrijednosti područja u kojem žive i rade.

U općini Kršan, u kojoj se sve više razvijaju i turizam i gospodarstvo, djeluje 200 poduzetnika i obrtnika koji daju doprinos razvoju ovoga područja. Povratnik iz Venezuele Vlado Licul otvorio je ovdje najveću farmu krava u Istri. Nekadašnji serviser motokultivatora i prodavač rezervnih dijelova Josip Kontuš kupio je Labinprogresovu tvornicu poljoprivrednih strojeva i njezinu sestrinsku tvrtku u Srbiji. Danas zapošljava 130 radnika.

Prije 12 godina obitelj Šahdanović otvorila je OPG iz kojega je prije nekoliko godina izrasla sirana. I jedini hotel u općini Kršan u privatnom je vlasništvu. Posjećuju ga mnogi turisti i putnici namjernici sa stare ceste Pula – Rijeka.

U tijeku je još nekoliko projekata važnih za razvoj općine – izgradnja društvenog doma, dječjeg vrtića i jaslica, obnova stare škole u Šušnjevici. 2Na području Šušnjevice živi 70-ak govornika vlaškoga jezika, jednog od 4 povijesnih rumunjskih jezika.

Uz gospodarstvo, posljednjih 15 godina intenzivno se razvija i turizam pa općina Kršan ima 133 objekta za iznajmljivanje među kojima je i 50-ak luksuznih vila za odmor. Ovoga ljeta bilo je 29 % više turista koji su ostvarili 19 % više noćenja. Mnogi gosti žele kušati autohtonu deliciju ovoga kraja - krafe u čiju čast općina svake godine organizira i Krafifest.