Manifestacija 'Martin je v Zagrebu'

'Martin je v Zagrebu' tradicionalna je manifestacija koja se održava od danas do 12.11. na Trgu bana Jelačića. Na njoj, osim organizatrora - Kulturno-umjetničkog društva Prepuštovec, sudjeluju zagrebački vinari i vinske udruge zagrebačke županije. Uz bogatu ponudu vina, posjetitelji će moći kušati i druge proizvode iz 23 obiteljska poljoprivredna gospodarstva županije.

Prepuštovec je za organizatora manifestacije izabran, jer ima dugu tradiciju vinarstva. Tamo je 1920. osnovana prva prigorska vinogradarska udruga, a 30-tih godina je napravljen i prvi vinarski podrum te zadruge. Od II. svjetskog rata vinari se u Prepuštovcu samostalno okupljaju i slave Martinje, ističe predsjednik KUD-a Prepuštovec Josip Lipar. Martinje se dela kao završetak poljodjelske godine, završetak mukotpnog posla koje se obavlja tijekom cijele godine, a počinje već na Vincekovo u mjesecu siječnju.

Vinske ceste su jedan od turistički najatraktivnijih proizvoda Zagrebačke županije, ističe direktorica turističe zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić. Osim samih vinara tu će biti OPG-ovci, znači vino se sljubljuje i sa hranom, pa ćemo predstaviti osim vina i domaća jela i tradicijske proizvode. Svi Zagrepčani vrlo rado vole doći na Martinje vZagrebu, a i naši izlagači su počašćeni i imaju zadovoljstvo svoje proizvode i promovirati, što im kasnije donosi i neku komercijalnu dobit.

Gradonačelnik Milan Bandić je pozvao Zagrepčane i goste da posjete Martina v Zagrebu. Martinjski običaju su nešto što ne smijemo zaboraviti i što se treba sačuvati, te približiti građanim Zagreba, pa i cijele Hrvatske, te svim ljudima koji dobronamjerno dođu u naš grad.