Originalna partitura Mahlerove 2. simfonije na dražbi

Londonska aukcijska kuća Sotheby's 29. studenoga će na dražbi ponuditi originalnu partituru Druge simfonije Gustava Mahlera, poznatu i kao simfoniju Uskrsnuća. Njezina početna cijena iznosit će vrtoglavih 3,5 milijuna funta, objavili su iz Sotheby'sa.

Rukom pisana partitura od 232 stranice notnog papira nikada dosad nije bila ponuđena na aukciji, potvrdio je u Hamburgu stručnjak za Mahlerova djela Simon Maguire.

Simfoniju br. 2. u c-molu za sopran, alt, zbor i orkestar  Gustav Mahler je stvarao u razdoblju između 1888. i 1894. i smatra se jednim od najznačajnijih skladateljevih dijela te se često izvodi u koncertnim dvoranama. Na praizvedbi 1985. u Berlinu dijeli sudbinu mnogih Mahlerovih glazbenih ostvarenja - publika je bila oduševljena, a kritičari su je pokopali. Sat i pol neprekidnog trajanja simfonije prvo je njegovo veće djelo u kojemu je skladatelj tematizirao najdublja pitanja ljudskog postojanja.

Mahler je simfoniju u cijelosti napisao sam, a na dražbi će biti ponuđena u izvornom obliku sa svim promjenama, tragovima brisanja i objašnjenjima istaknutima na notnom papiru plavom bojom.

Mahlerova udovica Alma je 1920. partituru dala Mahlerovu prijatelju i dirigentu Willemu Mengelbergu od kojega ga je 1984. kupio američki poslovni čovjek i pasionirani obožavatelj Druge Mahlerove simfonije Gilbert Kaplan. Djelo ga je, navodno očaralo kada ga je poslušao na izvedbi u newyorškom Carnegie Hallu 1965.