Pokladne maske, antikviteti i oldtajmeri u Muzeju Međimurja Čakovec

Što povezuje izradu tradicijskih pokladnih maski, skupljanje antikviteta i strast prema oldtajmerima? Povezuje ih muzej, i to onaj čakovečki, koji je ovo subotnje prijepodne u atriju Staroga grada Zrinskih spojio tri događaja kako bi privukao što više posjetitelja. 

Među primjercima Old timer kluba "Međimurje", jednog od najvećih u ovom dijelu Europe, našao se i 62 godine star mercedes. Premda rezervne dijelove nije lako nabaviti, on gotovo pali otprve. Zadnjih 15 godina kod nas su se počeli skupljati old timeri. Otkad smo se počeli baviti s tim starim vozilima, ja sam uspio skupiti 10-tak starih auta, desetak motora i dva traktora, kaže jedan od sudionika.

Radoznalcima su brojne i zanimljive starine od slika do nakita, izložili i kolekcionari antikviteta. Bez obzira što mi imamo naš stalni postav i naše tematske izložbe koje idu svaki mjesec u izložbenome salonu, htjeli smo se nekako približiti toj svakodnevnoj publici, navode organizatori.

U središtu je ovig događanja izrada selničkoga pikača, inače zaštićena kao hrvatsko nematerijalno kulturno dobro. Pikač se tako uselio u stalni postav Etnografskog odjela Muzeja Međimurja.