Maslinarstvo u splitskom Etnografskom muzeju

Sezona je berbe maslina. Pravo vrijeme za razgledati izložbu u Etnografskom muzeju u Splitu o tradicijskom uzgoju i preradi maslina, od povijesti do suvremenih tehnologija. Izložba podijeljena na tematske cjeline, uz slikovne zapise i predmete prikazuje suživot masline i stanovništva priobalja.

Slatko je, med nije, gorko je, pelin nije. Tako su izložbu koja nas vodi kroz sorte, morfološke značajke, berbu, transport, preradu i čuvanje ulja, naslovile autorice Ida Jakšić i Ivana Vuković. Kroz tisućljeća uzgoja maslina smjenjivali su se njezini zamasi i zamiranja, no, ta izdržljiva, skromna i dugovječna voćka trajno je stajala čovjeku na raspolaganju kao izvor hrane, topline i svjetlosti. Prvi nekakvi podaci datiraju u 9. stoljeće prije Krista u blizini Splita, u Vranjicu, tako da se od tada može pratiti kontinuitet sve do najnovijeg vremena, ističe Ivana Vuković, kustosica Etnografskog muzeja Split.

Ručni i nožni predmeti, ali i kameni kotač za mljevenje, gazači i beraćice, tovari i stare vreće, kamenice i druge posude za pohranu ulja samo su dio zanimljive izložbe. Premda su predmeti koji se koriste u tradicijskom maslinarstvu i uljarstvu zapravo malobrojni ili su preveliki i preteški da bi se dopremili u srce Dioklecijanove palače gdje se nalazimo, potrudili smo se izložbenu i fotografsku i likovnu građu potkrijepiti predmetima i figurama, kako bi zorno predočili radnje vezane uz uzgoj i preradu maslina, objašnjava Ida Jakšić, viša kustosica. Iako podijeljena na tematske cjeline, a svaka je na svoj način zanimljiva, posjetiteljima je ipak najzanimljiviji prikaz starog načina prerade maslina. Prikazano je nožno tiještenje ubranih maslina koje su ili prije odstajale u slanoj vodi ili su se samljele u ručnom mlinu, toću, valjavcu, kako se gdje naziva… Nekada su žene u sjevernoj Dalmaciji ručnim člancima ili lazanjurom za tijesto, nekakvim kamenom ili priručnim sredstvom gnječile masline u vreći, opisuje kustosica Vuković. I klompe su dio toga, a potječu iz okolice Omiša s početka 20. stoljeća.

Osim iz fundusa muzeja, eksponati su posuđeni i od pojedinaca i srodnih ustanova