Tri praizvedbe u jednoj večer, ciklus Sfumato Zbora HRT-a

Večeras u 20 sati u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije u Zagrebu Zbor HRT-a održava novi koncert iz ciklusa Sfumato.

U svom ciklusu Zbor HRT-a stvara povijest. Čak tri nova djela Mladena Tarbuka, rezidencijalnog skladatelja Hrvatske radiotelevizije ove sezone, doživjet će praizvedbu na koncertu pod ravnanjem samog autora. Mladen Tarbuk, jedan je od najsvestranijih umjetnika na hrvatskoj glazbenoj sceni koji s jednakim uspjehom djeluje kao skladatelj, dirigent, muzički pisac, pedagog i producent. U ciklusu Sfumato u dvostrukoj ulozi skladatelja-dirigenta, Tarbuk će predstaviti čak tri svoja nova djela: dalmatinskim klapskim pjevanjem nadahnutu Dušo moja na tekst Smiljana Radića, Govorn' je Judino na srednjovjekovni tekst nepoznatog autora iz Dalmacije te Mexicanu za koji je tekst napisala Sibila Petlevski. Koncert se održava na mjestu na kojemu Mladen Tarbuk ujedno djeluje kao pedagog – Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Po prvi puta posjetitelji koncerta, ali i slušatelji Trećeg programa Hrvatskog radija u izravnom prijenosu, moći će čuti ova nova Tarbukova djela, a na programu je još djelo Heitora Villa-Lobosa Quatuor pour flute, saxophone alto, harpe et choeur féminin; Bachianas brasileiras br. 9.

Pod dirigentskom palicom Mladena Tarbuka uz Zbor HRT-a nastupit će Barbara Suhodolčan, sopran, Tamara Coha Mandić, flauta; Nikola Fabijanić, alt saksofon; Diana Grubišić Ćiković, harfa; Vedran Kocelj, truba; Miron Hauser, trombon; Domagoj Guščić, čelesta te Ivana Bilić, udaraljke.


S Mladenom Tarbukom pjevači i glazbenici vole surađivati jer pred njih postavlja nove izazove i ma koliko oni bili zahtjevni, svojom pozitivnom energijom donosi entuzijazam među kolege.  Ta tri izazovna djela koja će večeras doživjeti svoju praizvedbu su tri različite kategorije. Prva je nastala još 2001. godine. Radi se o mojoj glazbenoj šali, klapskoj pismi… kaže za skladbu Dušo moja, maestro Tarbuk. Druga je Govoren'je Judino, također za muški zbor, dok u trećoj i najdužoj Mexicani, prema tekstu Sibile Petlevski, sudjeluju čak dva ženska zbora i jedan mali instrumentalni sastav koji treba oponašati zvukove Indijanaca i Asteka.

Svake godine HRT angažira novog skladatelja koji s našim glazbenicima izvode nova djela. Da nije tako, pitanje je bi li se klasična glazbena djela uopće više pisala i izvodila. Treba spomenuti da su djela naručena i izvode se u ciklusu, pa doista javnost može čuti i vidjeti ono što su skladatelji napravili, ističe maestro.  Kao rezidencijalni skladatelj ove sezone obvezan je do veljače napisati simfoniju koja će biti uz pratnju simfonijskog orkestra, 45 minuta. To je rudarski posao, čovjek ne pristaje na tako nešto, ako nije siguran da će imati izvedbu.

Ekipa Dobrog jutra zavirila je na probu maestra Tarbuka i ženskog Zbora HRT-a: