Škola kuhanja: Knedle na pari

U ovom podneblju najčešće susrećemo knedle od tijesta s krumpirom koje se kuhaju u vodi, no danas je kuharica amaterka i diplomirana novinarka Antonija pripremila knedle od dizanog tijesta, koje kuha na pari.

Prva osobitost ovog recepta je dizano tijesto. Uz tehniku i način izrade te punjenja, Antonija je otkrila i kakvo brašno je važno koristiti za ove knedle. Druga razlika u odnosu na uobičajene recepte je kuhanje na pari. Antonija je otkrila dva moguća načina, uz pomoć primjerenog kuhinjskog pomagala za kuhanje na pari ili pak vještom improvizacijom iz kućne radinosti. Ukusne i meke knedle punjene pekmezom, Antonija je na kraju obogatila slasnim i energetski bogatim dodacima.

KNEDLE NA PARI

SASTOJCI
Za 7-8 porcija
Tijesto:

glatko brašno - 500 g
suhi kvasac - 7g
punomasno mlijeko - 300 g
jaje - 1 kom
maslac - 50 g      
šećer - 50 g      
prstohvat soli
Pekmez za punjenje:
orasi ili bademi za posip 
Krema od čokolade:
tamna čokolada - 200 g      
slatko vrhnje - 150 g 

POSTUPAK PRIPREME:
Sve sastojke za tijesto, brašno, suhi kvasac, šećer, sol jaje, maslac, mlijeko, umješati u jednoličnu smijesu. Ostaviti tijesto u posudi, poklopljeno papirom, da se diže na sobnoj temperaturi oko 30 minuta. Tijesto izvaditi na pobrašnjenu podlogu i rasporediti ravnomjerno u 7-8 bulica (kuglica). Svaku bulicu napuniti pekemez, tako da se prstom napravi rupica i stavi malo pekmeza, te ponovo oblikuje u kuglicu i dobro zatvori da pekmez ne iscuri u pripremi. U cvijet za parenje ili na rešetku prekrivenu gazom, staviti knedle da se kuhaju na pari, i poklopiti. Kuhati 5 do 10 minuta, ovisno o veličini kuglice.
Slatko vrhnje zakuhati i preliti preko čokolade u posudi. Miješati da se čokolada otopi. Kad se čokolada otopi, postaviti je kao kremastu podlogu za knedlu. Na podlogu položiti knedle i na kraju posuti mljevenim bademima ili orasima.


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.