Škola kuhanja: Tortilje

Tortilje mnogi vole i često konzumiraju u raznim kombinacijama, ali na žalost rijetko pripremaju u vlastitoj kuhinji. Da se radi o jednostavnom i brzom postupku, povoljnim namirnicama i sjajnom okusu na kraju, otkrila nam je Jelena Rahle, farmaceutska tehničarka iz Zagreba.

Ideje za punjenje i zamatanje tortilja su brojne, a Helena se danas odlučila za laganu inačicu, punjenje s povrćem i oblik popularnih tacosa.

TORTILJE

SASTOJCI
Za 12-15 većih tortilja:

Bijelo glatko brašno - 450 g
Čajna žlica soli      
Svinjska mast - 30 g
Voda topla - 225 ml
Punjenje:
Grah crveni
Kukuruz šećerac
Luk ljubičasti
Paprika mix
Gouda sir 

POSTUPAK PRIPREME:
U posudu prosijati brašno kroz sito, dodati sol, promiješati. Umiješati mast i vodu. Nastaviti postepeno mješanje dok se ne dobije elastična smjesa. Smjesu izvaditi iz posude za mješanje i nastaviti mijesiti na pobrašnjenoj podlozi, sve do „glatkog“ tijesta. Na kraju tijesto staviti odmarati pod suhom i čistom krpom na sobnoj temperaturi, 30 minuta. Podjeliti u kuglice težine 50tak grama, te na blago pobrašnjenoj podlozi razvući valjkom u pravilan, tanki krug debljine par milimetara. Tortilje treba slagati jednu na drugu, a odvajati ih pobrašnjivanjem ili plastičnom folijom. Prije korištenja tortilje peći na ugrijanoj tavi, bez masnoće, i to desetak sekundi sa svake strane. Duljinu pečenja odrediti tako da tortilje nakon zgotovljavanja trebaju biti savitljive. Svaku tortilju nakon pečenja pokriti pvc folijom (ne brašniti), te slagati jednu na drugu. Tortilje posuti sirom, zapeći na tavi, staviti punjenje, preklopiti u tacose i poslužiti.


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.