Škola kuhanja: Pašteta od pileće jetrice

Pašteta je često rješenje za brzi doručak, večeru ili međuobrok. Napraviti vlastitu, domaću paštetu od pileće jetrice, vrlo je jednostavno. To je danas pokazala Helena Rahle, farmaceutska tehničarka iz Zagreba.

Sastojci su na prvi pogled brojni, no sama izrada nije zahtjevna. Uz tri jednostavne faze pripreme, Helena je pokazala i tajne efektnog flambiranja.

PAŠTETA OD PILEĆE JETRICE

SASTOJCI:

Konjak - 30 ml
Maslac - 2 jušne žlice
Pačja mast - 2 jušne žlice
Crveni luk - 1 kom 
Majčina dušica - 1 čajna žličica
Cimet - po ukusu
Kurkuma - 1 čajna žličica
Mljeveni klinčić - 1/2 čajne žlice
Kardamon mljeveni - 1/2 čajne žlice
Lovor list - 1 kom manji
Crni papar - prstohvat (po ukusu)
Pileća jetrica - 250 g
Kvalitetno crno vino - 100 ml 
Prošek - 50 ml
Ricotta sir - 200 g
Šećer - 1 čajna žlica
Balzamični ocat - 2 jušne žlice 
Sol - prema potrebi
Masnoća -  malo - za preljev (maslinovo ulje, otopljena pačja mast) 

POSTUPAK PRIPREME:
Žlicu maslaca i žlicu pačje masti staviti u posudu s debljim dnom, zagrijati, dodati sitno sjeckani luk i lagano pirjati. U mužar staviti majčinu dušicu, cimet, klinčić, kardamon i lovor list (bez peteljke). Sve sastojke izraditi  u fini prah i dodati luku tako da se sve skupa pirja dok se luk ne karamelizira. Dodati ostatak masnoće, (po još jednu žlicu maslaca i pačje masti), te pileću jetricu, prethodno očišćenu od žilica i vlakana. Kuhati lagano 7-8 minuta, sve dok jetrica ne budu čvrsta na dodir. Jetricu sa svim sastojcima prebaciti u blender ili u visoku posudu, ukoliko se koristi štapni mikser. U zagrijanu tavu uliti konjak, te ga flambirati. Ugasiti plamen dolijevanjem crnog vina, te dodati prošek, šećer, balzam ocat. Kuhati minutu do dvije dok malo ne ugusti. Tekućinu dodati u posudu s kremom od jetrice, te postepeno dodavati ricotta sir pa izmiješati (blenderom ili štapnim  mikserom) u finu kremu. Tijekom izrade posoliti, popapriti i dodati kurkumu po želji. Dobivenu paštetu prebaciti u teglicu, te preliti masnoćom, a kako nebi oksidirala i dobila neželjenu sivu boju. Pašteta se može puniti u plastično crijevo za kobasice, pa nakon hlađenja rezati ili istiskivati na željenu količinu. U hladnjaku se može čuvati i do 10 dana.


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.