Škola kuhanja: Pačja prsa

Pačja prsa mnogima su omiljeni dio patke, no treba naučiti neke važne detalje kod pripreme ove namirnice da bi rezultat bio savršen. Osim pravilne temperature pečenja, potrebno je biti vješt kod zarezivanja kože, kako se ne bi oštetilo osjetljivo meso pačjih prsa.

Sve tajne pripreme večeras nam je otkrio kuhar amater Igor Ivanović, poduzetnik iz Zagreba.

PAČJA PRSA

SASTOJCI 
Za 2 osobe:

Pačja prsa s kožom - 2 kom
Naranča - 1 kom
Ružmarin - grančica
Sol i papar 

POSTUPAK PRIPREME: 
Pačjim prsima pažljivo zarezati kožu na kockice debljine 1x1 cm, pazeći da ih se ne zareže do samog mesa. U tavu, na laganu vatru, bez masnoće položiti prsa s kožom prema dolje. Peći desetak minuta. Iz kože će polagano istjecati dosta velika količina masnoće koju treba ocjediti iz tave, a da bi korica dobila na hrskavosti. Nakon desetak minuta pojačati vatru i peći prsa s druge strane oko 5 minuta. Kad su prsa gotova treba ih staviti na dasku za rezanje, da malo odmore. U tavici u kojoj su se pržila prsa, staviti na ploške narezanu naranču, kratko popržiti i deglazirati, uz dodavanje malo vode. Umak začiniti po potrebi i malo ugustiti dodavanjem maslaca. Za posluživanje pačja prsa izrezati na
ploške i preliti dobivenim umakom ili umak poslužiti kao podlogu. Rezultat treba biti hrskava kožica, a prsa trebaju biti roza sa smeđim rubovima.  
 

ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.