'Sjajim u mraku'

U Varaždinu i Zagrebu danas je počela jednotjedna mini-kampanja 'Sjajim u mraku', cilj koje je ukazati na obavezu korištenja svjetla na biciklima i time povećanja sigurnosti biciklista, ali i ostalih sudionika u prometu.

U sklopu zajedničkog projekta 'Sjajim u mraku', kampanju organiziraju udruge Sindikat biciklista i Varaždinski biciklisti, uz potporu Ministarstva unutarnjih poslova (MUP). 

Na žalost, još uvijek ima puno građana koji vozeći bicikl ne koriste svjetla, a izgovora ima raznih, od oslanjanja na uličnu rasvjetu do ukradenih lampica s bicikla. Propisno osvijetljen bicikl utječe na povećanje vidljivosti i sigurnosti samih biciklista i biciklistica, ističe u priopćenju Sindikat biciklista. Dodaje, kako je osim zakonski obaveznog prednjeg bijelog i stražnjeg crvenog svjetla na biciklu te katadioptera, odnosno takozvanih 'mačjih oči' na kotačima i pedalama, preporučljivo koristiti i reflektirajuću odjeću, poput prsluka ili trakice za nogavicu.

U srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu, učenici će u sklopu projekta 'Sjajim u mraku' izraditi zanimljivu i dizajnerski inovativnu reflektirajuću odjeću koja će biti dostupna po završetku projekta. Također, od 7. do 13. studenoga, dok traje kampanja, razni biciklistički i sportski dućani u Zagrebu i Varaždinu nudit će lampice za bicikle po povoljnijim cijenama. U Sindikatu biciklista kažu kako građani sve informacije o kampanji mogu pročitati na njihovim internetskim stranicama ili na Facebook eventu kampanje.

A za starije građane, Sindikat biciklista ovaj tjedan počinje s nizom radionica u zagrebačkim gerontološkim centrima, kojima je cilj promovirati korištenje bicikla i tricikla među starijom populacijom.