Prehrana majke jako je važna za zdravi rast djeteta

Poboljšanje prehrane žena prije i tijekom trudnoće presudno je za smanjenje rizika od zaostajanja djece u rastu u zemljama u razvoju. Objavili su to znanstvenici nakon što je nova studija pokazala da zaostajanje u rastu često počne još u majčinoj utrobi. 

Definirano kao nizak rast za dob, zaostajanje pogađa jedno od troje djece u zemljama u razvoju i ima teške, nepovratne posljedice za fizičko zdravlje i kognitivne funkcije.

Analiza podataka iz 137 zemalja, koju su proveli znanstvenici s Harvarda, pokazala je da je glavni uzrok zaostajanja ograničenje rasta festusa (FGR) u majčinoj utrobi što rezultira abnormalno malim novorođenčetom. Gotovo četvrtina od ukupno 44,1 milijuna razmotrenih slučajeva među dvogodišnjacima 2010. može se pripisati FGR-u, pokazala je studija objavljena ovog mjeseca.

Znanstvenici su rekli da je to otkriće pozvalo na promjenu paradigme, odnosno da se intervencije koje su bile usmjerene samo na djecu prebace i na majke i buduće majke. Veći naglasak treba staviti na prehranu majki, odnosno na to da imaju dovoljno za jesti i da se njihova prehrana poboljša pomoću hranjivih dodataka, kazala je Andrews.