Kino 'Europa' dobitnik europske nagrade za najbolji program u 2016.

Zagrebačko kino 'Europa' dobitnik je ovogodišnje nagrade za najbolji program koju dodjeljuje mreža europskih kina Europa Cinemas. Najpopularnije gradsko nezavisno kino prestižnu je titulu odnijelo u konkurenciji više od tisuću kina iz 41 zemlje.

To je jedno od dosad najvećih priznanja nekoj hrvatskoj kulturnoj ustanovi, a koliko je veliko govori podatak da je u utrci za tu nagradu bilo 1078 kina iz u 644 grada.

Pobjedilo je to što prikazujemo isključivo filmove o kojima se razmišlja nakon projekcije, koji nisu filmovi nakon kojih mozak ide na pašu, već filmovi iz kojih se može nešto naučiti, iz kojih se može čuti i neki drugi jezik, a ne samo engleski. Presudilo je i svakako više od 20 filmskih festivala i manifestacija koje održimo u Kinu Europa, istaknuo je Hrvoje Laurenta, izvršni direktor kina Europa. 

Prvi čovjek kina Boris T. Matić sa svojim je suradnicima osmislio program za široku publiku. Ima redovite programe za djecu i umirovljenike. A tu su i inovativni programi poput filmskih klasika u programu Kino lektira, a nijemi je film u programu 'Filharmonija dobio zvučnu kulisu.

Da sve nije samo mrtvo slovo na papiru govori i publika. Samo prošli mjesec u kinu je bilo više od 15 000 tisuća gledatelja.

Prestižna europska nagrada Kinu Europa bit će dodjeljena u subotu, na otvorenju 14. Zagreb Film Festivala.