Najstariji i najveći oglasnika za prodaju glazbene opreme

Internet je odavno mjesto na kojem kupujemo. Što se glazbene opreme tiče, među prvima je kod nas kupnju putem Interneta omogućio Josip Novosel. Bilo je to prije 20-ak godina kada je kao klinac pokrenuo glazbeni oglasnik.

Za Josipa Novosela možemo reći da mu je glazba – život. Zagrepčanin svira saksofon i klavir. No to nije sve što se glazbe u njegovu životu tiče. On je vlasnik u Hrvatskoj najstarijeg i najvećeg oglasnika za prodaju glazbene opreme.  Josipu je sada 36 godina, a taj je oglasnik pokrenuo dok je još bio tinejdžer. I to kada je posve slučajno shvatio je da ima dara za prodaju.

Posudivši od bake tadašnjih 2000 njemačkih maraka za klavijaturu, u želji da joj vrati posuđeno, prodavao je sve što je mogao iz kuće (stare gitare, klavijature) i za godinu dana vratio dug. I ja si mislim hmm pa mogao bih se baviti time. I malo po malo, mic po mi,c puna kuća instrumenata, pojačala, klavijatura… Baš bi bilo fora da postoji nekakav oglasnik na internetu da to sve prodam. Nije postojalo ništa i rekoh idem napraviti oglasnikOglasnik je vrlo brzo postao, i do danas ostao vrlo posjećeno mjesto na internetu. Osim ponude i potražnje, tu je i top lista grupa, forum o glazbenoj opremi, a prisutan je i na društvenim mrežama. Uz instrumente na oglasniku možete potražiti i hi-fi opremu – od pojačala do svih vrsta playera – za one koji žele uistinu kvalitetan zvuk.

Trenutačno je oko 10 tisuća aktivnih oglasa. Prevedeno u novcima, to je sveukupno oko 40 milijuna kuna glazbene opreme. Josip ne uzima proviziju od prodaje, ali zahvale i pohvale svoje stranice često i rado prima. Njegova se zarada bazira na oglašivačima. U početku su se oglašivali samo music shopovi, ali me iznenadilo da su i tvrtke koje nemaju nikakve veze s glazbom izrazile želju da se oglašavaju. U zadnje vrijeme puno se više stranih tvrtki oglašava nego domaćih.

Oglasnik je regionalni. Kupuju dakle i Talijani, Mađari, Bosanci, Austrijanci... I baš za sve korisnike oglasnik je besplatan. Želite li stoga predati oglas, potrebno je samo registrirati se, napisati što prodajete i koliko novca za to tražite. A ukoliko želite nešto kupiti, samo posjetite stranicu. Novrijedi si dati malo truda da ne bi kasnije požalili za kupljenim. I Josip često kupuje sa svog oglasnika. Jedna od boljih investicija bila mu je električna gitara koju je u rukama imao i na nju se potpisao legendarni Axl Rose iz Gun's and Roses-a. A sada takva jedinstvena traži novog vlasnika. Na gitaru se Axl potpisao nakon koncerta 2012. u Splitu. 

Josip je trenutačno na slatkim mukama, jer dobio je, kaže, jako dobru ponudu za prodaju oglasnika. No  budući da mu glazba i njegov oglasnik nisu tek posao, već prava ljubav, odluka što i kako dalje, još će pričekati.