Prvi seminar ženskih klapa u Hrvatskoj

U Daruvaru se zbio povijesni događaj za žensko klapsko pjevanje. Prvi put u Hrvatskoj organiziran je seminar za pjevačice diljem zemlje s petoricom naših vrsnih klapskih stručnjaka. Organizirala ga je klapa Stentoria, jedna od naših najboljih klapa, ali ne iz Dalmacije, nego iz Daruvara zahvaljujući suradnji s našim uglednim etnomuzikologom, dirigentom i skladateljem Joškom Ćaletom.

Glazbeno prijateljstvo maestra Joška Ćalete i daruvarske klape Stentoria počelo je na festivalima, a sada je iznjedrilo prvi seminar ženskih klapa u Hrvatskoj. Nastao iz muške vokalne tradicije, ženski klapski pokret posljednjih 20-ak godina doživljava ekspanziju. Tamo u 70-im godinama kad se ono na sramežljiv način razvijalo, one su se pridružile tom pokretu... Od 90-tih razvijaju svoju posebnu priču, a za 10-ak godina govorili ćemo o dva ravnopravna tradicijska glazbena fenomena u Hrvatskoj. Zaboravit ćemo koliko je njihova povijest kratka ili duga i tretirat ćemo ih ravnopravno. Na tome upravo sad radimo,  naglašava Joško Ćaleta, etnomuzikolog, glazbeni pedagog i dirigent. 

Još četvorica vrsnih klapskih stručnjaka raspjevavaju klapašice u Daruvaru - Jurica Bošković, Srećko Damjanović, Marko Rogošić i Jasminko Šetka. Očekujemo od voditelja da nam pokažu načine na koji oni rade s klapama koje vode, jer su to zaista voditelji najtrofejnijih klapa u Hrvatskoj, otkriva Romana Herout, organizatorica seminara iz Klape Stentoria. Dovoljan razlog da na usavršavanje stigne 81 pjevačica iz 15 klapa – od sjevera do juga Hrvatske. A uz glas, melodiju i harmoniju, usavršava se i dijalekt, jer svako podneblje ima svoju posebnost. Ove moje pjevačice s Trpnja svojim jezikom će svoju pjesmu donijeti na jedna načina, a cure iz Daruvara će sa svojom gradskom pjesmom inkorporirati jedan novi pristup toj pjesmi, objasnio je maestro Ćaleta.

Zbog svog tog bogatstva, klapsko pjevanje i jest na UNESCO-vu popisu nematerijalne svjetske baštine.