WHO: Trudnice bi trebale češće kontrolirati svoje zdravlje

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) revidirala je smjernice o prenatalnoj skrbi za trudnice, objavivši da bi za vrijeme trudnoće trebale koristiti usluge pružatelja zdravstvenih usluga dvaput češće nego što se dosad savjetovalo. 

Više kontakata i posjeta ginekologu, liječniku opće prakse, fizijatru, biokemijskom laboratoriju, savjetniku za prehranu i sličnim stručnjacima pridonijet će smanjenju perinatalne smrtnosti, što će, pretočeno u brojke, značiti osam mrtvorođenčadi manje na 1000 poroda, stoji u priopćenju WHO-a.

Prošle je godine oko 303,000 žena u svijetu umrlo od komplikacija u trudnoći, 2,7 milijuna novorođenčadi umrlo je u prvih 28 dana života, a mrtvo je rođeno 2,6 milijuna beba.

WHO je donio 49 novih smjernica koje se odnose na način prehrane, fizičku aktivnost, pušenje, krvne testove, cijepljene protiv tetanusa, korištenje ultrazvuka i probleme koje može prouzročiti malarija. Među smjernicama su i savjeti o mučninama i povraćanju za vrijeme trudnoće, bolovima u leđima i konstipaciji. Među preporukama za trudnice je i naputak o uzimanju 30 do 60 miligrama željeza i 0,4 miligrama folne kiseline za trajanja trudnoće.