Split dobiva Centar izvrsnosti matematike

U subotu se u Splitu otvara prvi Centar izvrsnosti - okupljat će najbolje matematičare iz osnovnih i srednjih škola. Projekt, na koji su u Splitsko-dalmatinskoj županiji iznimno ponosni, jučer je predstavljen novinarima.

Matematika je tek početak. U sljedećih pet, šest godina, Splitsko-dalmatinska županija planira otvoriti 12 centara izvrsnosti za 2000 učenika. Novac nije problem; ulaganje u nadarenu djecu je, kažu u županiji, uvijek prioritet, jer samo pametni i sposobni mladi ljudi ovoj zemlji mogu osigurati bolju budućnost.

U splitskoj III. gimnaziji najbolji će matematičari subotom prijepodne s mentorima raditi sve do Uskrsa. Ima ih iz osnovnih i srednjih škola, iz Zagore i s otoka, a prijevoz i marendu plaća im Županija.

Ilija Krišto više je od dva desetljeća u prosvjeti. Centri izvrsnosti, kaže, projekt su njegove karijere. Županija vrvi nadarenom djecom, no ona su, smatra, nepravedno zanemarena. Nažalost, kod nas takva djeca su još uvijek tretirana u sterotipima, kao nadaren znači biti čudan, biti asocijalan. Ne postoji nikakav sustav državni ni lokalni koji bi omogućavao rad s takvom nadarenom djecom, ističe.

Do kraja školske godine osigurano 300 000 kuna, za sljedeću - milijun i 250 000 kuna! Jer dogodine se planira otvaranje još dvaju centara, iz informatike i novih tehnlogija, s naglaskom na robotici.