Životni kutak Simone Manojlović

Daleko od gužve, ali ne i od središta Zagreba, živi modna dizajnerica Simone Manojlović. U njezinoj rodnoj kući, ljetnikovcu iz 1898., boravili su grofovi, poznati književnici, kipari...

Iznad zagrebačke gradske vreve, na jednom od maksimirskih brežuljaka, prelijep prizor! Krošnje okupane u jeseni skrivaju kuću iz bajke. Villa Olga iz 1898. kao da je još u tom vremenu. Zavirili smo unutra i doznali da ondje živi Simone Manojlović, modna dizajnerica. Ovdje sam rođena, odrasla i to okruženje je cijeli život oko mene i na njega sam navikla. Utjecalo je mnogo na moj život i moje stvaralaštvo.  Odrastajući uz umjetnike koji su se okupljali u ovoj kući, bilo je prirodno da se počne baviti kreativnim poslom. Tu su s mojim pradjedom se družili, dolazili na karte i razna književna druženja Krleža, Meštrović i mnogi drugi hrvatski književnici i umjetnici.

Osim crtanja, krojenja, obožava i šivati. Prirodni talent nadogradila je školovanjem. Prve kreacije i crtanja su bila već od malena, pa onda škola Primijenjene umjetnosti za dizajn koja me je dosta oformila. Pa Tekstilno-tehnološki fakultet, pa u Milanu Future Hot Fashion Academy. Poslije su revije, tokom školovanja na Tekstilno tehnološkom fakultetu, spontano, paralelno nastale na Fashion weeku, u Modnom ormaru…  Pripremajući se za ovogodišnji Fashion Week, objasnila je da su njezine kreacije u crnoj i maslinastoj boji baš poput nje. Nisu konvencionalne. Nisu dio nekog okvira. To su kreacije za hrabre ljude, individue koje nisu dio neke iste društvene sfere. Pokušavam da moje kreacije ne sliče ničijim drugim, ničem već viđenim. U suštini to je minimalizam, pročišćenost, avangarda.  Daleko od uniformiranosti, sivih građevina, tramvaja i gradske gužve, Simone u Vili Olga živi pomalo boemski. Ujutro se budim uz ptice, gledam šumu oko sebe. U miru. I to mi puno znači. 

Ako na brežuljku iznad Maksimira vidite kuću skrivenu u krošnjama, s prozorima poput onih iz priče o Ivici i Marici i starinskom peći u kojoj vatra tinja kao u romanu Ivane Brlić Mažuranić... Znat ćete da to nije bajka, već životni kutak Simone Manojlović.