Metalci i školarci

Međimurski metalci iz godine u godinu bilježe rast proizvodnje i izvoza. Znaju da je konkurentnost imperativ za opstanak i uspješnost, a to mogu postići jedino uz pomoć kvalitetnih radnika i vrhunske tehnologije. A kako bi dobili obrazovane i stručne radnike, uspostavili su partnerski odnos s čakovečkom Tehničkom školom. Uspjeh nije izostao.

Uz pomoć međimurskih metaloprerađivača u školi su uređene i opremljene moderne radionice i laboratoriji. Školski strojevi identični su onima u proizvodnim pogonima. Kako bi učenici pri prelasku iz škole na posao, što lakše i što prije započeli produktivno raditi, ističu odgovorni.

Bez obzira na to što metalci imaju znatno više plaće od prosjeka, ozbiljna zapreka daljnjem rastu i razvoju mogla bi biti nedostatak kadra. Zato su sustavno krenuli sa edukacijom roditelja i učenika osmih razreda kako bi motivirali djecu da se upisuju u metalska zanimanja. Nudimo im stipendije i osiguravaju posao.

Suradnja s osnovnim školama donijela je rezultate. U čakovečkoj Tehničkoj školi upisani su dodatni razredni odjeli u strojarstvu. U područjima elektrotehike, računalstva i strojarstva u školi se obrazuje 820 učenika. Dio njih priprema se za daljnje školovanje, a dio zapošljava odmah nakon završetka škole.

Zahvaljujući izravnom povezivanju škole i gospodarstva, u Međimurju se u metaloprerađivačkoj industriji na godinu zaposli 150 mladih, školovanih radnika.