12. izdanje Festivala hrvatske glazbe u Beču

Za 12. izdanje Festivala hrvatske glazbe u Beču, koje će se održati od 12. studenog do 11. prosinca u reprezentativnim koncertnim prostorima te svjetske prijestolnice glazbe, pripremljeno je 12 koncerata eminentnih hrvatskih glazbenih umjetnika.

Davor Merkaš, umjetnički voditelj Festivala hrvatske glazbe, podsjetio je da je ta, jedina manifestacija koja kontinuirano i u tolikom rasponu predstavlja hrvatsku glazbu, pokrenuta s misijom da austrijsku publiku i stručne krugove upozna s nedovoljno poznatom, a vrijednom hrvatskom glazbom. Željeli smo ponuditi veliki spektar hrvatske glazbe na najvišem mogućem nivou čemu su puno pažnje dali i mnogi austrijski mediji,  rekao je Merkaš. Ustvrdio je kako bi se sličan model mogao primijeniti i na druge velike europske gradove, ali i za druga, na međunarodnoj razini nedovoljno prezentirana, kulturna područja.
Dosad smo u najljepšim koncertnim prostorima Beča organizirali 140 koncerata hrvatske glazbe u svim žanrovima, od klasične glazbe preko popa i rocka do izvorne tradicijske glazbe, istaknuo je, podsjetivši da su na festivalu sudjelovali svi veliki hrvatski glazbenici, od Boška Petrovića do Zagrebačke filharmonije.
Festival u bečkoj crkvi Sv. Petra otvara zbor Capella Odak

Nizom antologijskih sakralnih skladbi svjetske zborske literature u slavnoj bečkoj crkvi Sv. Petra, festival će otvoriti mješoviti pjevački zbor 'Capella Odak' s vrsnom dirigenticom Jasenkom Ostojić.

Mladi dirigent Darijan Ivezić će s komornim zborom u okviru 'Projekta Lazarus' dan kasnije izvoditi renesansnu hrvatsku glazbu, a vokalna umjetnica Zrinka Posavec 16. studenog s jazz i etno glazbenicima u Hrvatskom centru program 'Panonika & Sevdah', u kojem daje svoju viziju glazbe Slavonije i Bosne.

U palači Eschenbach 20. studenog nastupa jedan od najboljih hrvatskih komornih ansambala, Zagrebački kvartet saksofona, s djelima Haydna, Detonija i Piazzolle, a posebno se očekuje njihova svjetska praizvedba djela 'Opus Pocus' američkog skladatelja DeBoor Canfielda.

Festival 21. studenog donosi i koncert u sklopu projekta 'exil.arte' koji, pod vodstvom austrijskog muzikologa Gerolda W. Grubera, predstavlja skladatelje, žrtve totalitarnih režima s područja današnje Hrvatske i Srbije, Ladislava Grinskog, Marcela Tyberga i Josipa Mandića. Taj je projekt ostvaren u suradnji s bečkim Sveučilištem za glazbu kao i još jedan koji će se na festivalu predstaviti 7. prosinca – 'Nepoznati glazbeni svjetovi - skladateljice iz bivše Jugoslavije'.

U auli zgrade Österreichische Beamtenversicherung mladi vibrafonist Šimun Matišić s pijanistom Matijom Dedićem 22. studenog svirat će jazz skladbe Chicka Coree, Pata Methenyja i Keitha Jarretta.

Palais Lobkowitz, prostor u kojem je 1804. praizvedena Beethovenova 'Eroica', ugostit će 27. studenog barokne koncerte velikih europskih majstora u izvođenju Hrvatskog baroknog ansambla. Na programu su koncerti, simfonije i sonate Georga Muffata, Geroga Philippa Telemanna, Amanda Ivančića i Arcangela Corellija.

Recentniju hrvatsku glazbu predstavit će 29. studenog kantautor Neno Belan s bendom Fiumens u kazalištu 'Akzent', dok će Luka Udjbinac i njegov 'Around Nine International Stars Orchestra', koji okuplja američke, austrijske i hrvatske glazbenike, 6. prosinca nastupiti u poznatom bečkom jazz klubu 'Porgy & Bess'.

Folklorna glazba Dalmacije zastupljena je na dvama koncertima - ženske klape 'Škuribanda' i muške 'Timbar', koji će se održati u Hrvatskom centru 9. prosinca.

Vrhunac na kraju festivala – koncert Zbora HRT-a

Za sam kraj festivala, 11. prosinca, ostavljen je koncert Zbora Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Tončija Bilića u bečkom Musikvereinu, koji je najavljen i kao vrhunac te glazbene manifestacije. U proslavljenom 'svjetskom hramu glazbe', uz ansambl Wiener Concert-Verein i hrvatske soliste, izvest će skladbe Henryja Purcella, Arva Pärta, Frane Paraća i Wolfganga Amadeusa Mozarta.