Izložba Ivice Vlašića u Mimari

U Mimari je otvorena izložba akademskog slikara Ivice Vlašića koja osvaja ljepotom i posebnošću podneblja u kojem slikar živi.

Ivica Vlašić je slikar ljepote. Čudesni koloritni pejzaži livanjskog kraja kroz različita godišnja doba u Mimari. Ovo je jedno veliko priznanje i čast koja mi ukazana. Na 40. godišnjicu završetka Akademije da mogu imati manju retrosprektiva s 80 slika, kaže sam autor. Kroz povijest Livno, maleni gradić iznjedirio je velika slikarska imena, fascinirana zavičajnim pejzažima. Što je to u tom kraju i nebu da na tako snažan način privlači generacije likovnih umjetnika? To su specifični prostori na 700 m nadmorske visine okruženi visokim planinama, jednim od najviših... Dinara, odnosno Kamešnica najveći vrh u Hrvatskoj, Troglav najveći u Bosni i Hercegovini, a može se pohvaliti najvećim poljem u svijetu,  otkriva VlašićUpravo zbog tih specifičnih preklapanja i kontrasta, kaže Vlašić, dolazi do specifičnog osvjetljenja tako da to nebo za slikara ima neodoljiv čar. U svim godišnjim dobima. Posebno u onom bijelom kada sve nalikuje na bajku. Livanjski divlji konji na okolnim planinama druga su velika tema ovoga slikara. U ratu je broj konja drastično smanjen, od 400 na 60 komada i onda sam ih počeo slikati da animiram javnost za njihovu zaštitu. Uplašio sam se da će skroz nestati... Donesen je zakon za njihovu zaštitu, postoji rendžerska služaba koja ih čuva i sada se možemo pohvaliti da imamo 480 konja, objašnjava. 

Vlašić  je, kažu likovni znalci, slikar realistične klasične estetike koja iz ugođajnosti prelazi u metafizičnost. Drago nam je da slikar koji je do sada izlagao na 200 izložbi u Bosni i Hercegovini iinozemstvu sada izlaže i u Mimari . Pozivam sve koji se žele preposusti, uživati u prizorima mira, smirene ljepote livanjskog kraja, koji je i slikaru odredio život, da uživaju i podijele s nama to zadovoljstvo,  ističe Lada Ratković-Bukovčan, ravnateljica Muzeja 'Mimara'.  U tim ljepotama možete uživati do 29. studenog.